Home / TEMA DANA / Nemačka traži Evropski MMF i evropski SWIFT koji bi bili nezavisni od Amerike

Nemačka traži Evropski MMF i evropski SWIFT koji bi bili nezavisni od Amerike

Evropska unija mora stvoriti nezavisni analog platnog  sistema SWIFT da bi mogla da zaštiti svoje kompanije oe sankcija Sjedinjenih Država protiv Irana, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Maas.

Ovo nemački ministar – sasvim sigurno – sigurno nije izgovorio samo u svoje ime. Utoliko je značajnije što je taktički dozirano, ali odlučno dodao:

„U postojećoj situaciji je strateški važno da kažemo Vašingtonu: mi želi da sa SAD radimo zajedno. Međutim, nećemo dozvoliti da delujete mimo nas i na našu štetu. Došlo je vreme da preispitamo naše partnerstvo – ne da ga napustimo već obnovimo i tako sačuvamo“.

Uvija se, naravno, Mas kao trbušna plesačica, ali shvata glavno: da se Evropa i Sjedinjene Države međusobno udaljavaju , a da se tanji fundament njihovih zajedničkih vrednosti i interesa.

Mas – uprkos uvijanju – prilično otvoreno ukazuje da EU može biti suverena i moćna, a i obezbediti ravnotežu u odnosima sa SAD, samo ako sve njene članice budu tesno sarađivale.

U intervjuu nemačkom poslovnom listu Handelsblat čak je precizirao: „Samo pomoću platnih kanala nezavisnih od Sjedinjenih Država – Evropskog monetarnog fonda i nezavisnog analoga sistema SWIFT – možemo ojačati evropsku autonomnost“.

Vrativši se ponovo na atomski sporazum sa Iranom, koji Donald Tramp torpeduje, Mas je naglasio da jer bolji od eksplozivne krize koja preti Bliskom Istoku.

Početkom avgusta je zamenica portpasrola vlade Angele Merkel –  Ulrike Demer – izjavila da Berlin očekuje od  Vašingtona da prilikom vučenja svojih antiruskih poteza vodi računa o interesima SAD.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …