Home / AKTUELNO / KINA BESNA NA AMERIKU: „Sklanjajte raketne sisteme iz Južne Koreje, inače…“

KINA BESNA NA AMERIKU: „Sklanjajte raketne sisteme iz Južne Koreje, inače…“

amerika- kina- tramp- si- djinping- rat

Kina je danas saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Prethodno je Jonhap objavio da je američka vojska dovezla na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva.

Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišćen za golf u okrugu Seongđu.

Kim Jun-hum/Yonhap via AP

Rojters THAAD naziva kontroverznim sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Severne Koreje.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …