Home / TEMA DANA / Čedomir Antić: Uhapsiti Muslijua, hapšenje svih kriminalnih grupa na jugu Srbije…

Čedomir Antić: Uhapsiti Muslijua, hapšenje svih kriminalnih grupa na jugu Srbije…

Piše: Čedomir Antić
Svi znamo Početak bune na dahije – onu staru narodnu pesmu koju je spevao veliki Filip Višnjić. I njen početak koji objašnjava posle kakvih sve zuluma i božijih znamenja se Srbi „dići nehtjedoše“.

cedomir-antic

Kada su se konačno digli, protivno svima i svemu, podigli su i najveći ustanak u istoriji Osmanskogcarstva, tukli su se devet godina i uprkos pogibiji, propasti i beznađu obnovili prvo srpsku, a zatim stvorili i najveću državu Južnih Slovena u istoriji.

Danas su Srbi poniženi zato što je klonula Srbija. Ali, nikad se ne zna. Srbija je pala ali nije propala. Šta bi bilo sa nekim drugim balkanskim narodom da je tokom četvrt veka bio žrtva dve agresije najmoćnijeg saveza u istoriji čovečanstva, sankcija kakve Evropa nije videla, raspada državne ideje u koju je verovala većina i ideologije koja nije nametnuta već je imala duboke korene u društvu…?

Ovih dana, međutim, dogodilo se nešto što jasno pokazuje zašto je Srbija ponižena i koji je put njenog uspravljanja. Predsednik opštine Bujanovac Junuz Musliju dao je izjave prema kojima je oblast Preševa, Bujanovca ali i većinski srpske, Medveđe, prepoznao kao deo buduće velikoalbanske državne tvorevine.

Tvrdio je, uprkos tome što gotovo polovinu stanovništva opštine na čijem je čelu čine Srbi, da on ne prima platuiz budžeta Srbije, već od Albanaca. Konačno, rekao je i da Srbija treba da bude srećna što Albanci ne traže da u sastav Albanije ne uđe i grad Niš.

Inače, u ovom gradu Albanci nikada nisu činili većinu – čak ni onda kada su se zvali Arnauti i Šiptari.Od kako je ukinut feudalizam, većinsko stanovništvo Niša su Srbi. Godine 2011. činili su 93,52% od četvrt miliona stanovnika istorijski druge prestonice Srbije. Prema popisu Albanaca u Nišu ima 0,04% ili 97 (devedesetsedmoro).

Šta činiti sa Ramom, Tačijem, Muslijuom? Zvanična Srbija ćuti. Ćutala je i u vreme Slobodana Miloševića, reagovala je kasno i neprimereno. Junuz Musliju je bio pripadnik (politički predstavnik) terorističke organizacije koja je imala komplikovan i netačan naziv tzv. „Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe.

“ Podigli su ustanak kada više nije bilo Miloševića. Učinili su to da bi usporili promenu vlasti i reforme u Srbiji, sprečili demokratsku podelu ili stvaranje autonomije za Srbe na Kosovu i Metohiji, zaštitili kriminalne poslove u selima Končulj i Dobrosin koja su centar šverca droge na Balkanu i iznudili status drugačiji od ostalog stanovništva juga Srbije.

Uspeli su u tome. Iako su privukli relativno mali broj Albanaca na ustanak i nisu imali značajnijeg vojnog uspeha, dobili su političke i ekonomske ustupke. Preševo i Bujanovac već šesnaest godina dobijaju četiri milionaevra godišnje više od ostalih opština u Srbiji. Stiglo je mnogo novca iz inostranstva.

Popis je organizovan tako da su Albanci postali većina u Bujanovcu a u oblasti ih je popisano toliko da od tada ne smeju više da izađu na popis niti na predsedničke izbore samo da ne pokvare preskupu konstrukciju prevelike brojnosti. Srbija im je dala mogućnost da uprkos činjenici da spadaju među malobrojne manjine, budu neprekidno predstavljeni u Narodnoj skupštini…

Pored navedenog, često čujemo ovakve izjave. Preševo i Bujanovac mesto su gde se slave ubice iz „OVPMB“. Svakog 28. novembra demonstrativno na državnim ustanovama ističu albanske državne zastave. Dolasci albanskih premijera i predsednika uvek se završe diplomatskom nepristojnošću gostiju i šovinističkim ispadima lokalnih domaćina.

Da stvari budu još ružnije Srbi u Albaniji su tek nedavno priznati kao nacionalna manjina. N

ekada su svi morali da se izjašnjavaju kao Albanci i na silu su im promenjena imena i prezimena. Promena nacionalnog izjašnjenja na popisu kažnjavala se visokom globom.

Tamošnja tužiteljka rekla je bivšem tužiocu za ratne zločine Vukčevću, koji je ukupno tužio 90% Srba i 10% Bošnjaka, Hrvata, Albanaca i ostalih, da Albanija nikada neće procesuirati zločince iz „Žute kuće“ niti bilo kog svog državljanina za prethodni rat.

I u sedmici kada je Edi Rama najavio stvaranje Velike Albanije, Hašim Tači je najavio tužbu protiv Srbije za genocid, a celokupno albansko društvo na Kosovu trese se od gneva što francuski sud nastavlja postupak za ekstradiciju Haradinaja…

Za to vreme nekakvi albanski istoričari sa Kosova blokiraju manastir iz 14. veka odlučni da ne dozvole da mu bude vraćena zemlja koja mu pripada od vremena kada su njihovi preci čuvali ovce i koze po Ljumi, oni ne dozvoljavaju prolaz vozila boreći se tako protiv kosovskog suda.

Šta treba da uradi srpska vlada? Može da nastavi da se igra evropskih intergacija. A može da postavi pitanje „crvene linije“.

Mnogo smo izgubili ali minimum državnog cilja i nacionalnog dostojanstva moramo da očuvamo. Gest kojim treba pokazati ozbiljnost treba da bude konačno uvođenje reda u Preševo i Bujanovac.

Opkoljavanje, pretres, razoružavanje ključnih kriminalnih centara, slanje najvažnijih narko dilera na doživotne robije. Suđenje Junuzu Muslijuu za terorizam, pošto amnestja ne važi kada se ne odustane od ranije prakse, a smrt 19 policajaca i civila još uvek nije sudski kažnjena.

Brza presuda i ukoliko je kriv drakonska kazna koju će u celosti odrobijati. Konačno, ukidanje neustavnih privilegija Preševu i Bujanovcu, revizija državljannstva, biračkih spiskova i izmeštanje trase Koridora 10 na istok…

Tako bi se Srbija uspravila, potvrdila dostojanstvo i više bi je poštovali.

(Napredni klub)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …