Home / AKTUELNO / KINA I RUSIJA NAPUŠTAJU PLATNE SISTEME KOJE KONTROLIŠE ZAPAD

KINA I RUSIJA NAPUŠTAJU PLATNE SISTEME KOJE KONTROLIŠE ZAPAD

Sergej Lavrov smatra da savremene realnosti ukazuju na potrebu napuštanja korišćenja međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad.

Šef ruske diplomatije rekao je kineskim medijima: „Moramo se odmaknuti od tih platnih sistema“.

Nije do kraja otkrio kako se to u Moskvi zamišlja, ali  je naglasio:

„Moguće rizike novih sankcionih pritisaka bolje je smanjiti jačanjem sopstvene tehnološke nezavisnosti, posebno prelazom na plaćanja u  nacionalnim valutama, kao i u međunarodnim valutama, koje su alternativa dolaru“.

Nezavisno od ovoga, Lavrov je upozorio da bi uvođenje pasoša za vakcinaciju protiv koronavirusa za ulazak u druge zemlje moglo dovesti do pojave novih linija razdvajanja u svetu i kršenja ljudskih prava.

Sigurno nimalo slučajno, istovremeno je Ministarstvo finansija Rusije upozorilo na „naglo povećane rizike od `hapšenja` i blokiranja ruske imovine u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Evropi“.

Kao jednu od parirajućih mera, predložilo da se sredstva Fonda nacionalnog blagostanja koriste za davanje stranim vladama kredita za kupovinu ruskih proizvoda.

Ruski eksperti su uvereni da će to pomoći smanjenju rizika od blokade, a s druge strane – i ubrzati ekonomiju bez veštačkog upumpavanja novca.

Za ovakve kredite bi iz Fonda trebalo da tokom tri naredne godine bude odobreno ukupno 1 bilion rubalja.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …