Home / AKTUELNO / KINA PRAVI SVOJ „POKRET NESVRSTANIH“- Formira savez zemalja koji bi se suprotstavio SAD

KINA PRAVI SVOJ „POKRET NESVRSTANIH“- Formira savez zemalja koji bi se suprotstavio SAD

Peking prosto nije mogao jasnije da izrazi svoje nezadovoljstvo DŽoom Bajdenom. Dok se američki predsednik susretao sa liderima bezbednosne grupe Kvad u Tokiju, kineski i ruski nuklearni bombarderi preletali su Japansko more. Ali, Kina koristi i manje grube taktike da se diplomatski suprotstavi Sjedinjenim Državama.

Peking je počeo da promoviše svoju Globalnu bezbednosnu inicijativu (GSI), predlog alternativnog bezbednosnog poretka, baš kad je američki predsednik krenuo na svoju turneju po Aziji, piše “Fajnenšel tajms”. Inicijativa koju je u aprilu predložio njegov kineski kolega Si Đinping skup je političkih principa poput nemešanja i nezadovoljstva “američkim hegemonizmom”.

Prikupljanje podrške

Sada Peking pokušava da druge zemlje privuče svojoj inicijativi. Si je 19. maja u video obraćanju ministrima spoljnih poslova iz grupe velikih ekonomija u razvoju BRIKS hvalio svoju inicijativu. Urgirao je na članice BRIKS – Brazil, Rusiju, Indiju i Južnu Afriku – da “ojačaju međusobno političko poverenje i bezbednosnu saradnju… udovoljavaju međusobnim suštinskim interesima i glavnim brigama, poštuju suverenitet, bezbednost i razvojne interese jedni drugih, suprotstave se hegemonizmu i politici moći, odbace mentalitet Hladnog rata i blokovske konfrontacije i rade zajedno na izgradnji globalne zajednice bezbednosti za sve”.

U danima koji su usledili kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji “izvukao” je deklaracije podrške inicijativi GSI od Urugvaja, Nikaragve, Kube i Pakistana. Podržale su je i Indonezija i Sirija. “Fajnenšel tajms”

navodi da je ova inicijativa deo “mahnitih napora” Pekinga da se suprotstavi blokovima koje predvodi Amerika, koju krivi za globalni konflikt i tenzije.

Tian Venlin, profesor međunarodnih odnosa Univerziteta Renmin u Pekingu, opisao je svetski poredak predvođen Zapadom kao “varvarski i krvav”, te optužio SAD da uvlače druge nacije u ratove.

“Zemlje… vape za novom globalnom bezbednosnom paradigmom zasnovanu na jednakosti i međusobnom poverenju spram brzih promena u međunarodnom pejsažu”, napisao je Tian u nedavnom članku, dodajući da je, “kao rezultat toga, GSI osmišljena da štiti bezbednosne interese šireg spektra ljudi širom sveta”.

Razilaženje od tradicionalnog pristupa

Fokus Pekinga na bezbednost označava odvajanje od njegovog tradicionalnog pristupa međunarodnim odnosima.

– Ranije, kad su kineski zvaničnici govorili o tome kako bi se rešavali konflikti i bezbednosna pitanja u svetu, naglasak je bio na razvoju. Odgovor je bio da se obezbedi prosperitet tim problematičnim regionima. Ali, sada je došlo do promene prioriteta – istakao je Bejts Gil, profesor azijsko-pacifičkih bezbednosnih studija Univerziteta Makari.

Veća uloga bezbednosti očigledna je u Pacifiku, gde Kina rapidno širi svoj uticaj na račun zapadnih sila koje su dominirale regionom. Vang, na turneji u osam pacifičkih ostrvskih država, predlaže sporazum o saradnji koji pokriva sve od carine do ribolova. Ali, prvi od osam članova nacrta sporazuma fokusira se na bezbednost, uključujući zajedničko sprovođenje zakona i sajber bezbednosti.

M. Tejlor Fravel, direktor programa studija bezbednosti na Masačusetskom institutu tehnologije (MIT) rekao je “Fajnenšel tajmsu” da je kineska inicijativa deo pokušaja Pekinga da diskredituje globalnu ulogu Amerike.

– Mislim da će njihov fokus biti uglavnom na državama u razvoju. Ovo je očigledno ogroman prioritet za Kinu, posebno u svetlu njenog otuđenja od većine Evrope – istakao je Fravel.
Kineske diplomate putem članaka u lokalnim medijima i na sajtovima svojih ambasada promovišu GSI u zemljama u razvoju, uključujući Indiju, Filipine, Ugandu, Somaliju i Keniju.

Prethodilo ratu u Ukrajini

Stručnjaci za bezbednost ukazuju da je planiranje kineske inicijative prethodilo ruskoj invaziji na Ukrajinu.

– To je sledeći korak u Sijevim naporima da udalji globalnu bezbednost od hladnoratovskog razmišljanja, što on čini od 2014. – rekao je “Fajnenšel tajmsu” neimenovani savetnik kineske vlade.
Ali, ruska invazija je taj poduhvat učinila hitnijim i težim.

– Otkako je počeo rat u Ukrajini Kina je preduzela izvesne napore da odbrani ruske “legitimne bezbednosne interese”… Globalna bezbednosna inicijativa, slično tome, pozajamljuje od ruskih koncepata “nedeljive bezbednosti” – ukazao je Pol Henl, direktor Centra Karnegi-Cingua u Pekingu.

„Treći tabor“

Inicijativa takođe nastoji da se suprotstavi posledicama kineske podrške Rusiji.

– GSI je takođe ispravka kineskog odgovora na Ukrajinu, zbog kojeg su države dovele u pitanje posvećenost Kine multilateralizmu i međunarodnom poretku – ocenila je Kortni Fung, profesorka Univerziteta Makari.

Analitičari veruju da bi Peking do kraja mogao da institucionalizuje svoj program, kao što je to uradio sa svojom inicijativom Pojas i put. Ali, to bi moglo da potraje godinama. Inicijativa Pojas i put objavljena je 2013, ali su se mnoge nacije priključile tek 2016. U međuvremenu je i EU, prošlog decembra, objavila svoju alternativu ovoj incijativi.

– Oni žele da konsoliduju veliki “treći tabor” zemalja koje ne žele da zauzimaju strane u onome što vide kao polarizovani svet. Ali, biće nemoguće implementovati tako široku i nejasno definisanu strategiju na globalnom nivou – zaključio je Jun Sun, direktor kineskog programa Centra Stimson.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …