Home / AKTUELNO / KINA UZVRAĆA UDARAC NA TRAMPOVE „KAZNENE MERE“: Prva reakcija potvrđuje da je POČEO TRGOVINSKI RAT

KINA UZVRAĆA UDARAC NA TRAMPOVE „KAZNENE MERE“: Prva reakcija potvrđuje da je POČEO TRGOVINSKI RAT

Kina je najavila listu američkih proizvoda, vrednu 3 milijarde dolara, koji su na meti moguće odmazde u tarifnom sporu s predsednikom Donaldom Trampom i pripremila se za veću bitku povodom pitanja tehnologija, a finansijska tržišta su uzdrmana usled straha od poremećaja u globalnoj trgovini.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da bi veće carine na američku svinjetinu, jabuke, čelične cevi i drugu robu nadoknadile kineske gubitke koje će naneti Trampovo podizanje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma.

Peking je pozvao Vašington na pregovore kako bi se nagodili, ne postavljajući nikakav rok.

Tramp je juče pokrenuo trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom „van kontrole“ i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

Kinesko ministarstvo je i juče kritikovalo odluku Trampa o povećanju carina na kinesku robu vrednu do 60 milijardi dolara, zbog politike Pekinga vezane za tehnologiju. Tada nije bio dat nikakav nagoveštaj o mogućem odgovoru na odluku SAD, ali je Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da će Peking „preduzeti sve neophodne mere“ da zaštiti interese zemlje.

Finansijska tržišta su jutros pala usled zabrinutost zbog narastanja tenzija koje bi mogle da poremete globalno najobimnije bilateralne trgovinske odnose ili da dovedu do toga da i druge zemlje podignu uvozne barijere.

Američke berze su pale. U Aziji, glavin indeks Tokijske berze se stropoštao za neverovatnih 4,6 odsto, dok je kompozitni indeks Šangajske berze potonuo za 4,5 procenata.

Dolar je oslabio na 104,85 jena jer su se investitori okrenuli ulaganju u japansku valutu, koja se smatra „sigurnim utočištem“ od rizika.

Današnji kineski odgovor, kako ocenjuje AP, izgleda ima za cilj da pojača unutrašnji pritisak na Trampa u SAD-u, ukazujući jasno na to koji bi izvoznici, uključujući i poljoprivredne regione koji su glasali za njega 2016. godine, mogli da trpe štetu.

Ministarstvo trgovine je navelo da je današnja lista vezana za Trampove tarife na čelik i aluminijum, a kompanije već razmatraju posledice od potencijalnih poremećaja do kojih bi mogao da dovede krupniji problem koji se odnosi na optužbe da Kinezi kradu američku intelektualnu svojinu ili prisiljavaju kompanije iz SAD da im predaju tehnologiju.

Na listi se ne nalaze mlazni avioni, soja ili drugi proizvodi koji po vrednosti imaju najveći udeo u američkom izvozu u Kinu, a za koje je Američka privredna komora u Pekingu rekla da mogu biti mete. To Pekingu ostavlja mogućnost za preduzimanje drastičnijih koraka, zaključuje AP.

TRAMP POČEO RAT SA KINOM: Ovo što je potpisao imaće katastrofalne posledice! (VIDEO)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …