Home / TEMA DANA / TRAMP POČEO RAT SA KINOM: Ovo što je potpisao imaće katastrofalne posledice! (VIDEO)

TRAMP POČEO RAT SA KINOM: Ovo što je potpisao imaće katastrofalne posledice! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je dokument kojim se Kini nameću nove tarife na određene proizvode čime njegova administracija želi da prekine kineska trgovanja i investicije u SAD.

“Bićemo mnogo snažnija i mnogo bogatija država. Ovo je samo prva od mnogih carina koje ćemo uvesti”, rekao je Tramp u Beloj kući.

Tarife će se odnositi uglavnom na tehnološke proizvode, a uskoro će biti objavljen kompletan spisak. Očekuje se da će potencijalna šteta naneta Kini, kao rezultat uvođenja carine na više kategorija proizvoda izvezenih iz Kine u SAD, iznositi blizu 50 milijardi dolara.

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je od predstavnika SAD u trgovinskim pregovorima Roberta Lajthajzera zahtevao da pokrene postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine zbog narušavanja međunarodnih pravila trgovine.

Tramp je pokrenuo danas trgovinske mere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom “van kontrole” i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

“To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u istoriji našeg sveta. To je van kontrole”, rekao je Tramp uoči potpisivanja memoranduma.

“Imamo aktulenu situaciju i sa ogromnom krađom intelektualne svojine, koja isto tako iznosi više stotina milijardi dolara”, kazao je Tramp.

Šef Bele kuće je potpisao memorandum koji obavezuje Roberta Lajthajzera da razmotri uvođenje carina u pogledu određenih kategorija proizvoda iz Kine.

Predsednik SAD je takođe najavio da će dati instrukcije ministru finansija Stivenu Mnučinu da pripremi set mera u cilju ograničavanja kineskih investicije u američka preduzeća.

Prema Vašingtonu, Kina namerno kupuje američke kompanije ili njihove filijale kako bi stekla nou-hau ili tehnologiju kojom kineski proizvođači dobijaju konkurentsku prednost i uzimaju tržišni udeo američkim preduzećima.

KINA UZVRAĆA UDARAC NA TRAMPOVE „KAZNENE MERE“: Prva reakcija potvrđuje da je POČEO TRGOVINSKI RAT

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …