Home / AKTUELNO / Kineski hakeri ukrali 600 gigabajta podataka o vojnim projektima SAD

Kineski hakeri ukrali 600 gigabajta podataka o vojnim projektima SAD

Kineski hakeri, odgovorni za upad u baze podataka firme koja proizvodi opremu za američku mornaricu, ukrali su 614 gigabajta podataka u dva odvojena hakerska napada u januaru i februaru.

„Vašington post“ je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da su kineski hakeri ukrali veliku količinu poverljivih podataka o podvodnom ratovanju, uključujući i planove za supersoničnu protivbrodsku raketu za lansiranje sa podmornica. Napadi su se, kako navodi izvor lista, dogodili u januaru i februaru, preneo je Rojters.

Hakeri su upali na sistem kompanije koja radi za Centar za podvodno mornaričko ratovanje, sa sedištem u Njuportu na Roud Ajlendu. Ne navodi se tačno o kojoj se firmi radi, ali je Njujork tajms obelodanio da se među ukradenim podacima nalazio i projekat „Sea Dragon“ (Morski zmaj), koji je klasifikovan kao „oružje sa ofanzivnim kapacitetima koje će biti integrisano u okviru postojećih oružanim sistema na postojim mornarickim platformama“, prenosi RTS.

Dok su javno dostupni detalji vezani za projekat veoma retki, Pentagon je, prema pisanju američkih medija, od 2015. godine do sada na projekat „Sea Dragon“ potrošio 300 miliona dolara. Testiranje je bilo planirano za septembar.

„Vašington post“, takođe, navodi da su hakeri ukrali planove za razvoj supersonične protivbrodsku rakete, koja je planirano da bude upotrebljena u podmornickom arsenalu do 2020. godine.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …