Home / AKTUELNO / KIŠA U MAJU SKORO DA NEĆE PRESTAJATI, A EVO ŠTA VAS TEK ČEKA U JUNU I JULU!

KIŠA U MAJU SKORO DA NEĆE PRESTAJATI, A EVO ŠTA VAS TEK ČEKA U JUNU I JULU!

Znate za onu legendu: Ako je Đurđevdan kišovit, leto će biti sparno? E, pa, izgleda da će se ovoga puta i obistiniti.

IBM-ov servis za vremensku prognozu “The Weather Company” objavio je da će ovo leto u Evropi biti toplije, ali i vlažnije od prosečnog. Količina padavina pogotovo u junu i julu biće iznad prosečnih vrednosti. Međutim, za područje kojem pripada i naša zemlja, najavljena je velika sparina i nepodnošljive vrućine.

“The Weather Company” najavljuje da će ovog leta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim delovima Evrope, koji se po toj mapi odnose i na našu zemlju.

Istovremeno, u izveštaju je reducirana ranija prognoza za maj, tako da će, prema najnovijim podacima, ovaj mesec biti hladniji od prosečnih vrednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim delovima Skandinavije biti topliji i suv, a slično se očekuje i u Nemačkoj.

Međutim, obrnuta je situacija u Srbiji i jugoistočnim delovima Evrope, gde se očekuje znatno više padavina od proseka, ali i niže temperature. Kada je reč o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se hladnije vreme od prosečnih vrednosti za to doba godine, s dosta padavina.

Nemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na severu, biće im hladnije nego inače. Kada je reč o našoj zemlji i uopšte jugoistoku Evrope, očekuje se da juni bude topliji, ali i vlažniji od proseka, pa se očekuje veliki broj sunčanih dana kada će vrućine biti neizdržive. Slična predviđanja su i za juli, s tim da prognoza za više padavina ostaje za Nemačku i delove Britanije i Skandinavije.

U našim krajevima, bar kako stoji u tom izveštaju, očekuje se toplije i suvlje vreme od uobičajenog.

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …