Home / AKTUELNO / Kladionice u Srbiji deci uzimaju 300 evra nedeljno!

Kladionice u Srbiji deci uzimaju 300 evra nedeljno!

Najmlađi pacijent Centra za izlečenje kockarske zavisnosti imao je svega 14 godina kada je postao zavisnik od kocke…

deca- kockanje- kladionice

Oko 80 odsto mladih bar jednom u životu se kockalo, a stručnjaci upozoravaju da se ovaj problem poistovećuje sa činjenicom da su škole okružene velikim brojem kockarnica i kladionica, i sve više tinejdžera, motivisanih željom za lakim dobitkom, veoma lako postane zavisni.

– Najmlađi pacijent, koji je kod nas zatražio pomoć, imao je 17, a počeo je da se kocka sa 14 godina. Kao većina maloletnika najpre je počeo da uplaćuje tikete u sportskim kladionicama, a kasnije je prešao na rulet. Izgubio je kontrolu, jer je počeo da prodaje stvari iz kuće da bi sakupio novac za uplatu tiketa, ali i da vrati dugove – kaže Jasmina Leković, psiholog Centra za odvikavanje od patološkog kockanja “Život nije igra”.

Iako je maloletnicima zabranjeno da ulaze u kladionice, neretko deca daju novac starijima da im uplate tiket.

– Deca prvi put uplate tiket s 10 godina, i to rade preko starijih drugara. Nije retkost da prvi tiket popune s ocem, i to im u početku deluje kao loto ili bingo. Posledice mogu biti katastrofalne – kaže Leković.

Ona dodaje da maloletnici za vikend potroše do 300 evra, a neretko se zadužuju kod zelenaša, ili prodaju zlato iz kuće kako bi isplatili troškove. Maloletnici se najviše klade tokom vikenda, a dešava se da kradu novac iz roditeljskog novčanika. Misle da će povratiti novac novim ulogom, međutim gube još više i na kraju shvate da su u bezizlaznoj situaciji.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola, kaže da je nekoliko kladionica u blizini škola zatvoren, ali da đaci i dalje imaju problema s kockom.

– Problem kod učenika najpre uoči razredni starešina, a potom alarmiramo roditelje – kaže Matić.

On potvrđuje da problem sa zavisnošću od kocke imaju i deca u osnovnim školama.

(Blic)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …