Home / U FOKUSU / „Podržao bih stvaranje hrvatske Herceg- Bosne!“

„Podržao bih stvaranje hrvatske Herceg- Bosne!“

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da BiH nema budućnost, osim kao „labava konfederacija“ i podržava stvaranje trećeg, hrvatskog, entiteta, podsećajući da je nekada postojala Herceg-Bosna.

dodik 3

– Hrvati su tu svoju „državu“ imali, Herceg-Bosnu, ali, onda su napravili strahovitu grešku time što su je se odrekli, Vašingtonskim sporazumom iz 1994. godine – rekao je on za zagrebački Jutarnji list, upozorivši i na jačanje muslimanskog fundamentalizma u BiH.

U Bosni održiva jedino RS

– Ne bih oklevao da Herceg-Bosnu podržim. Mislim da je službena politika Republike Hrvatske svojevremeno žrtvovala hrvatski nacionalni interes u BiH, prihvatajući tu grešku zvanu Vašingtonski sporazum. Ja imam pozitivan stav prema Herceg-Bosni i ne bi mi smetalo da ona i danas postoji, ali, da zaista bude republika i da zaista ima sve prerogative države – isto kao i Republika Srpska – kazao je on.

Predsednik RS je istakao i da je Srpskoj pogrešno nametnuto da se zove entitet, što je reč koja sama po sebi ne znači ništa, odnosno koja ima sasvim drugačije značenje od države.

– Federacija BiH se kao entitet pokazala nefunkcionalnom i neodrživom, jednako kao i ovakva BiH. Jedina je na teritoriji BiH održiva RS – ona bi već ovog trenutka mogla da počne sa samostalnim životom. A druga održiva republika ili država bila bi Herceg-Bosna – ako bi bila formirana. A Bošnjaci bi, opet, imali svoju Bosnu, kao svoju samostalnu republiku ili državu. Sve ostalo jeste puki eksperiment koji se pokazao neuspešnim – ocenio je Dodik.

Bošnjaci kao dramatična manjina

Ali, kako je naglasio, pitanje ponovnog uspostavljanja Herceg-Bosne moraju da artikulišu sami hrvatski politički predstavnici.

– Mislim da je Hrvatska sad u nešto lagodnijoj situaciji jer više nije opterećena ulaskom u EU i NATO, pa kao takva može bitno pomoći Hrvatima u BiH, i ja bih to podržao. A to što Amerikanci govore da u BiH ne može postojati tzv. treći ili hrvatski entitet, to ne mora ništa da znači, tako su govorili i za Jugoslaviju, pa se ona ipak raspala – kazao je Dodik.

Dodik je zaključio da Herceg-Bosna „i te kako može biti realnost, jer, ako Hrvati nju istinski žele, i ako nju podrži i RS – onda su Bošnjaci, odnosno muslimani, u svemu tome dramatična manjina“.

Kako smatra, za sada uz dogovor s Hrvatima u BiH, mogla bi biti stvorena tzv. labava konfederacija a, kad za to dodje vreme, došlo bi do osamostaljivanja i otcepljenja i RS i hrvatske konfederalne jedinice ili države (pretpostavljene Herceg-Bosne).

Ugroženi hrišćani

Ideja o tom sporazumu utemeljena je na pretpostavci da će udruženi i ujedinjeni RS i Herceg-Bosna to mnogo lakše moći da učine nego svako od njih sam za sebe, nasuprot Bošnjacima koji se zalažu za daljnju centralizaciju i unitarizaciju BiH.

Taj pretpostavljeni srpsko-hrvatski savez u BiH trebalo bi, po mišljenju Dodika, da ima dva aspekta, osim političkog, i kulturno-civilizacijski.

– Nemamo razloga da bežimo od činjenice da mi, Srbi i Hrvati, pripadamo jednoj, zajedničkoj civilizaciji. Iako neki govore da sukob civilizacija danas više ne postoji, on je i te kakva realnost… Oba hrišćanska naroda u BiH, dakle i Srbi i Hrvati, danas su vrlo ugroženi, i sve više kako vreme protiče, od Bošnjaka, odnosno muslimana – naveo je Dodik.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …