Home / AKTUELNO / KONAČNO SE AMERIKA OGLASILA o podeli KOSMETA, i ima jasnu poruku…

KONAČNO SE AMERIKA OGLASILA o podeli KOSMETA, i ima jasnu poruku…

Sve više spekulacija oko mogućeg dogovora Beograda i Prištine koji bi značio izmene granica. Nakon dužeg „ćutanja“, o toj ideji izjasnila se i SAD.

Podsetimo, u nekoliko navrata strani mediji, analizirajući moguće rešenje odnosa Srbije i Kosova, pominjali su opasnost od porasta novih tenzija na Balkanu zbog moguće promene granica na Balkanu, a kao jedan od razloga naveli su i taj što je američka administracija, s dolaskom Trampa, izgleda pustila region „niz vodu“.

Međutim, sada se oglasila američka ambasada u Prištini koja je akterima dijaloga poslala više nego jasnu poruku. Naime, kako je ta ambasada saopštila prištinskoj „Gazeti ekspres“, SAD će ostaviti dve strane da postignu sporazum, ali će Beogradu i Prištini „jasno biti da neće imati neograničenu slobodu delovanja“.

Ambasada SAD pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da „postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu“.

„Osim da ne ostavi prostor da planovi, o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić, dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država“, navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

„To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja“, navodi ambasada.

Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će se o konačnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti kada bude postignut.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …