Home / AKTUELNO / KONAČNO STIŽE I KOD NAS: Kvadrat košta samo 190 evra, a kuća je gotova za DAN (VIDEO)

KONAČNO STIŽE I KOD NAS: Kvadrat košta samo 190 evra, a kuća je gotova za DAN (VIDEO)

montazne-kuce

Da izgradi kuću za jedan dan, ne zaliva ploču i plaća majstore koji će raditi mesecima san je svakog domaćina.

Ovaj san je lako ostvariv, jer je takva tehnologija već izmišljena i godinama se primenjuje u Kanadi, SAD i Rusiji. Reč je o građevinskim panelima koji već imaju ugrađenu izolaciju, dimenzije se prave po porudžbini i sklapaju za jedan dan!

Nova tehnologija je stigla napokon i u Srbiju, a prve takve kuće u izgrađene su u Bačkoj.

Proces izgradnje je stostruko brži, a benefiti su mnogo veći nego kod klasične gradnje. Konačno, evo o kakvim se tačno kućama radi!

U pitanju su kuće od tzv. sip odn. sendvič panela. U Srbiji su najtraženije one od 60 kvadrata zbog ekonomske situacije, a velika prednost je što mogu lako da se dograde i prošire.

Materijal je jeftin, jer je u nosiocu konstrukcije stiropor, pa se ne radi dodatna izolacija. Sip panel je vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju.

Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Upravo zahvaljujući tome što već imaju izolaciju, skraćuje se vreme izgradnje.

– Okvirna cena je od 190 evra po kvadratu, a kupac dobije kuću u sivoj fazi – kaže inženjer Igor Carević iz kompanije SIP Technology koja je prošle godine učestvovala u akciji „Gradimo srcem“ i tom prilikom jednoj porodici poklonila kuću.

– To znači da za 10.000 evra može da se dobije kuća od 50 kvadrata.

Ova tehnologija je osmišljena tridesetih godina 20. veka, ali je zaživela tek kada je pronađen način da se naprave paneli, pa su ovakve kuće počele da se grade početkom novog milenijuma.

Osim što su jeftini i što se brzo montiraju, ovi paneli imaju i svoje dodatne prednosti:

Ovi paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama, jer kada postignu izvesnu temperaturu – ne moraju da se dogrevaju.

– Dovoljno je malo energije da se ugreju, a pošto zidovi nisu betonski, ne propuštaju toplotu – objašnjava Carević – Odlično reaguju i na ekstremnim vrućinama, pošto se prostorije lako ohlade.

Kuće se brzo grade, jer se zidovi seku po zadatim merama još u fabrici, a na licu mesta se sklapaju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama.

Paneli mogu da budu debeli od 124 do 224 milimetara. Debljina panela od 15 santimetara zamenjuje zid od cigle debeo 150 santimetara.

Najveća prednost je što nema betonskih i zemljanih radova, kao ni sporih prljavih poslova, pa se kuća završi bukvalno za jedan dan.

Kada se u fabrici naprave panel-ploče na terenu nije potrebna dorada.

Paneli su ekološki čisti pa se često koriste u izgradnji medicinskih objekata.

Pogledajte i kako se za 5 dana montira kuća od sendvič panela:

 

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …