Home / AKTUELNO / KONGRES POVUKAO POTEZ KOJI NE DOZVOLJAVA TRAMPU DA IZAĐE IZ NATO-a

KONGRES POVUKAO POTEZ KOJI NE DOZVOLJAVA TRAMPU DA IZAĐE IZ NATO-a

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o podršci NATO-u koji ometa predsednika Donalda Trampa da izađe iz Alijanse, ako se on odluči na taj korak.

Za zakon su glasala 357 kongresmena, dok su protiv bila 22.

Kongres ne može formalno da zabrani Trampu da izađe iz bloka, ali može da blokira finansiranje tog cilja. Ovu taktiku su u svoje vreme koristili u Kongresu kako bi omeli Baraka Obamu da zatvori zatvor u Guantanamu.

Zakon Predstavničkog doma poziva članice NATO-a da troše obećanih 2 odsto BDP-a za odbranu, o čemu stalno govori i Tramp. Zakon odobrava dalje finansiranje takozvane Evropske inicijative obuzdavanja koja je usmerena protiv Rusije.

Sličan zakon se razmatra i u senatu SAD. Kako bi postao zakon, on mora biti usvojen u oba doma Kongresa i mora ga potpisati predsednik. Tramp može staviti veto na zakon koji Kongres može izbeći, ako sakupi dovoljan broj glasova.

Tramp često kritikuje NATO i govori da je blok zastareo, ali i traži od saveznika da plate „pošteni deo“ vojnih rashoda Alijanse, od kojih tri četvrtine otpadaju na SAD. Međutim, Tramp nije javno nikad rekao da želi da izađe iz ovog vojnog bloka.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …