Home / IZA KULISA / OTKRIVENO TAJNO IZRAELSKO ORUŽJE ZA RAT KOJI SE SPREMA…

OTKRIVENO TAJNO IZRAELSKO ORUŽJE ZA RAT KOJI SE SPREMA…

Dok se Izrael priprema za još jedan rat direktno na njegovoj granici, istina o ogromnim vojnim sposobnostima Izraela uglavnom nije prisutna u korporativnim medijima.

Međutim, ako bi neko bio sretan (ili nesretan) dovoljno da bi mogao putovati do izraelske granice sa Sirijom na severu i pojasom Gaze na jugu, mogli bi vidjeti ono što izgleda manje-više kao scena iz „RoboCopa“.

Izrael je prva zemlja na svetu koja je koristila bespilotna vozila (UGV), ne samo u patroliranjuj svojim granicama, već i u zameni vojnika na misijama.

Novi model graničnih patrola može biti opremljen oružjem na daljinsko upravljanje, sredstvima za izviđanje, i dodatnim komponentama koje se ne mogu postaviti na tradicionalni „Guardium“ model koji je koristio godinama ranije.

Robot je takođe u stanju da patrolira pod zemljom i prikupi informacije za jedinice koje su prisutne na površini.

Ovim robotima mogu se dati unapred određeni putevi za patrolu, što ih čini manje ili više autonomnim.

Prema Nev York Postu:

“Povećana upotreba robota od strane izraelskih snaga odbrane, deo je šire strategije za smanjenje rizika po vojnike, kada je to moguće. Pored toga, vojnici zahtevaju pauze, hranu i vodu. Sve što „Guardium“ treba je pun spremnik plina. Ostali UGV-ovi koje koristi IDF uključuju „Segev“, koji je baziran na kamionu „Ford F-350“.

Međutim, ovo je samo početak robotskih sposobnosti Izraela. Kao što „Post“ kaze, isto se dešava i u vodi. Izraelski izvođač odbrane „Rafael“ razvio je bespilotni patrolni brod koji trenutno brani izraelske strateške luke i patrolira obalom.

Izrael je takodje unapredio bespilotnu letelicu koja može da dopre do Irana, i koja može da ostane u vazduhu 24 sata, i koja je sposobna da lansira rakete vazduh-zemlja.

Izrael je takođe koristio satelite koji su daleko manji od američkih i koji mogu da razaberu objekte od samo 20 inča od stotina milja daleko.

Takođe, razvijen je i tenk koji manje-više dolazi sa svojim ličnim sistemom protivraketne odbrane.

Ranije ove godine, „Defense Nevs“ je izvestio da Izrael priprema svoj odbrambeni sistem „Iron Dome“ za prvi test presretanja u SAD, koji ima za cilj da odabere privremeno rješenje za srednji i kratki domet vazdušne odbrane.

Da ne spominjemo, da prema tvrdnjama bivše državne sekretarke Colina Povella, Izrael ima najmanje 200 nuklearnih oružja “koja su usmerena na Teheran”.

Zašto onda Izrael ide još jedan korak dalje u modernizaciji svoje vojske, daleko više od bilo koje druge zemlje?

Kako Nev York Post objašnjava:

„Zbog male veličine Izraela i nedostatka teritorije, sve balističke rakete raspoređene u regionu – Siriji, Iraku i Iranu – mogu doseći bilo koju tačku i predstavljati stratešku i egzistencijalnu prijetnju. Izraelu je bio potreban sistem, koji bi mogao srušiti neprijateljske rakete nad susednim zemljama, i pružiti sveobuhvatnu zaštitu.“

U stvari, najviši izraelski general je već priznao da se zemlja ne može sama boriti protiv Irana, i da će se umesto toga osloniti na američku pomoć, ako dođe do direktnog sukoba.

Dakle, da li je napredak Izraela u vojnoj tehnologiji isključivo defanzivan, i samo u svrhe odvraćanja, i da li je vodjstvo zemlje imalo na umu u narednim godinama, nešto što je mnogo preventivnije, to će samo će vreme pokazati..

U svakom slučaju, na ovaj ili onaj način, ova ogromna tehnološka dostignuća će biti zastrašujuća za civile uhvaćene u sredini, u najmanju ruku.

(Srpskidnevnik.com)

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …