Home / AKTUELNO / Kosovo nije primljeno u Unesko za samo 3 glasa: Evo šta su Vučić i Dačić poručili Srbiji posle pobede, a pogledajte i ko je glasao protiv Srbije!

Kosovo nije primljeno u Unesko za samo 3 glasa: Evo šta su Vučić i Dačić poručili Srbiji posle pobede, a pogledajte i ko je glasao protiv Srbije!

Generalna konferencija Uneska nije prihvatila članstvo Kosova u tu organizaciju, budući da je nije bilo potrebne dvotrećisnke većine da bi se izglasao prijem.

unesko

Kosovu je falilo tri glasa za članstvo. Od 142 prisutnih za je glasalo 92, protiv je bilo 50, uzdržanih je bilo 29. Neophodna dvotrećinska većina bila je 95 glasova.

Prethodno nije usvojen predlog Srbije da se glasanje o članstvu Kosova odloži do seledećeg zasedanja Generalne konferencije Uneska, za dve godine.
Tom glasanju je pristupilo 170 država. Za predlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država i 22 su bile uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili prisutni u sali.

Predlog Srbije za odlaganje podržali su zemlje: Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka, Angola, Argentina, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Kipar, Kolumbija, Kuba, Eritreja, Španija, Etiopija, Gruzija, Haiti, Indija, Maroko, Meksiko…

Protiv su bile: Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Belgija, Estonija, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Nemačka, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati… BiH uzdržana.

Na početku sednice obratio se ambasador Srbije pri Unesko zatraživši odlaganje glasanja.

Devet zemalja nije imalo pravo glasa, među njima i SAD.

Ovako je bilo glasanje:

Glasale su 142 članice, za je glasalo 92, protiv je bilo 50, a uzdržanih je bilo 29. Za dvotrećinsku većinu je bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje predloga nedostajala tri glasa.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Belorusija, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija…

Uzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija.

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora…

Englezi šokirani što im nije prošao predlog

Predstavnik Velike Britanije je na sednici rekao da se nikad nije desilo da bude odbijena zemlja koju je predložio Izvršni savet, da je Kosovo članica MMF i Svetske banke i da ovaj zahtev nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine i sa procesom evropskih integracija dve strane.

Tome se usprotivio Tanasković rekavši da je ovde reč o presedanu. Nikada nije bila ovakva situacija, jer Kosovo nije država, već teritorija, rekao je on.

Predstavnik Argentine je rekao da zathev za prijem Kosova nije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, dok je predstavnik Kube rekao da je to suprotnom međunarodnom pravu.

Nemačka je odbila zahtev za odlaganje odlučivanja sa obrazloženjem da je odluka već doneta na Izvršnom odboru.

Misija UN na Kosovu smatra da je reč o pitanju za Generalnu konferenciju.

Argentina smatra da prijem Kosova u Unesko nije u skladu sa Rezolucijom 1244, a Kuba da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Kuba je striktna u poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i to su motivi zbog kojih je protiv članstva Kosova u Unesku, javlja RTS.

Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je ranije za Tanjug da su izgledi da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu objektivno krajnje neizvesni.

– S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrdjivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika izmedju glasova “za” i “protiv” biti veoma tesn – istakao je ambasador Tanasković.

Prema njegovim račima, da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine.

Ambasador Srbije je ukazao i da činjenica da je zahtev Kosova jedina tačka plenarne sednice ukazuje na značaj pitanja i na to da će biti velika rasprava.

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocjenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica te međunarodne agencije, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

Prema spisku koji su uradili Vlada Kosova i njeni međunarodni partneri, 62 države su se izjasnile da će sigurno glasati za prijem Kosova, dok se ostalih 30 nisu jasno izjasnile, ali se kosovske vlasti uzdaju i u njihovu podršku.

Generalna Skupština Unesko će danas razrazmatra predlog Albanije koji je podržan u Izvršnom odboru organizacije da Kosovo postane član te organizacije, protiv čega Srbija žestoko lobira.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom odbijanja predloga Albanije da se tzv. Republika Kosovo primi u Unesko održali su konferenciju za medije i poručili da je ovo veliki dan za Srbiju i diplomatska pobeda zemlje!

– Srbija uči da ne gubi, skupština Uneska je to pokazala, kao i ranije rezolucija o Srebrenici. Kao narod i zemlja počeli smo da se borimo za, a ne protiv, više nismo neko kome se namaće bilo čija volja. Ne busamo se u prsa – rekao je srpski premijer.

On je dodao da posle ove pobede trab da stojimo uspravno i ne saginjemo glavu.

– Neke utakmice ćemo i gubiti, ali bićemo pricipijalni nećemo sukobe i bićemo za saradnju i dogovore. Nikada nećemo zapostaviti svoje interese politiku i principe – rekao je premijer.

Prištini moram da poručim i pored teških reči njihovih lidera, mi tako nećemo odgovarati, vi radite svoj posao, mi vas nećemo gađati kamenom, već ćemo tražiti nastavak dijaloga a ne nametanjem problema, dodao je Vučić.

– Srbiju niko ne može da gazi i unizi – naglasio je premijer.

– Oni (Priština) su bili ubeđeni u pobedu. Mi smo ih iznenadili trudom, radom, energijom. Gubićemo u budućnosti neke utakmice, ali davaćemo sve od sebe – rekao je Vučić, dodavši da su predstavnici četiri male zemlje posle današnjag glasanja plakali od sreće.

Kako je primetio, menja se mentalitet građana Srbije i odnos.

– Kada rad postavite u središte svega, rezulati moraju da dođu – poručio je Vučić.

Na pitanje da li smatra da je bila greška prenošenje ingerencija sa UNMIK-a na Euleks, on je odgovorio:

– Ne mislim da je to bila greška. Mi to nismo uradili, uradili su drugi pre nas, ali mogu da razumem taj politički trenutak.

Vučić je na kraju rekao da su timovi u srpskoj Vladi radili danonoćno i u tišini, i svima se zahvalio.

500

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je ovo radostan dan za Srbiju, i dodao da Srbija neće tuđe, ali da svoje ne da.

– I baš zato ništa nismo tražili od Kosova ništa nismo hteli da otmemo samo smo tražili svoje. Naravno da mi je drago što konačno nismo bili sami, što smo pokazali da imamo prijatelje i uticaj.

Dačić je napomenuo da je za vreme glasanja Pacoli bio u hodniku Uneska, pa se zapitao otkud on tu.

– Koliko znam on nema veze sa Uneskom, on ima veze sa potplaćivanjem onih da glasaju za Kosovo.

Dačić se zahvalio svim državama koje su dale glas protiv, ali i onima koje su se uzdržale, jer kako je rekao zna koliko je bio veliki pritisak na njih da promene mišljenje, ako su prethodno bile protiv.

– Poznato je i da su četiri agencije unapred pripremile izveštaj da je Kosovo prošlo, iz toga se vidi koliko je naša pobeda značajna – naglasio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da je Srbija pobedila bez ijednog dinara i nada se da će država da plati račune za telefonske razgovore sa stranim državama, jer je to jedini trošak, koji se isplatio.

Podsetimo Generalna konferencija Uneska u Parizu odlučila je da Kosovo NE primi u tu organizaciju. ZA su glasale 92 države, 50 je bilo PROTIV, a uzdržane 22 zemlje.

(Blic,Tanjug,RTS,B92, Telegraf)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …