Home / AKTUELNO / KRAJ AMERIČKO-TURSKOG SAVEZA: SAD DONELE ODLUKU O NUKLEARNIM BOMBAMA U TURSKOJ

KRAJ AMERIČKO-TURSKOG SAVEZA: SAD DONELE ODLUKU O NUKLEARNIM BOMBAMA U TURSKOJ

Državno-vojni vrh Sjedinjenih Država razmišlja o povlačenju sa teritorije Turske – tačnije, sa njene avio-baze Indžirlik – svih 50 nuklearnih avio-bombi B61.

Ovo je objavio najuticajniji američki dnevni list The New York Times koji se pozvao na „dobro obaveštene izvore“ u vrhu vlasti u Vašingtonu.

Objavio je i da o „varijantama povlačenja taktičkog nuklearnog oružja iz Indžirlika“ razgovaraju visoki predstavnici Stejt departmana i Ministarstva energetike SAD u čijoj nadležnosti je čuvanje nuklearnih arsenala.

Povlačenje je – naglašava The New York Times – postalo aktuelno zato što je Turska na severoistoku Sirije započela rat protiv Kurda.

List prenosi mišljenje jednog neimenovanog američkog „visokog funkcionera“ koji je ocenio da je nuklearno oružje SAD u Turskoj „faktički postalo talac Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog suprotstavljanja uticaju SAD.

Simptomatično je što je isti funkcioner stvari postavio ovako:

„Povlačenje tih avio-bombi označilo bi kraj tursko-američke alijanse, a ostavljanje u Indžirliku – pristajanje na nuklearnu ranjivost SAD“.

Pentagon izvan SAD ima pet baza sa oko 150 taktičkih nuklearnih bombi.

Te baze se nalaze u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji – sa po 20 taktičkih nuklearnih avio-bombi B61 u svakoj – i u Italiji (40) i Turskoj (50).

(Fakti)

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …