Home / AKTUELNO / KUPIO POLA SRBIJE I BANKROTIRAO: Merkator, Idea, Roda, Frikom i Dijamant u velikim dugovima

KUPIO POLA SRBIJE I BANKROTIRAO: Merkator, Idea, Roda, Frikom i Dijamant u velikim dugovima

Zbog neodogvornog ponašanja i dugova Ivica Todorić bi mogao da ostavi na ulici više od 10.000 srpskih radnika koji su zaposleni u Merkatoru, Idei, Rodi, Frikomu, Dijamantu…
prodavnica-kasa
Propast Agrokora koji je u vlasništvu Ivice Todorića ostavio bi u Srbiji bez posla više 10.000 radnika, a u Hrvatskoj preko 60.000. Gazda Agrokora, u čijem su vlasništvu između ostalog Merkator, Idea, Roda, Frikom i Dijamant, prema procenama poslovnih krugova duguje bankama i dobavljačima u Srbiji nekoliko stotina miliona evra.

U Hrvatskoj su analitičari zaključili da su Todorićeve obaveze prema dobavljačima gotovo tri puta veća u odnosu na potraživanja prema kupcima. To, kako zaključuju, jasno pokazuje da Todorić svoje poslovne operacije ustvari finansira tuđim novcem, odnosno na teret dobavljača.

Todorić je nažalost jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji, tako da bi propast njegove imperije ozbiljno pogodila i srpske radnike. Samo u Merkatoru ima oko skoro 9.000 zaposlenih naših ljudi, u Frikomu 960, u zrenjaninskom Dijmantu 855, u Kikindskom mlinu 159…

Dugo je najbogatiji balkanski biznismen uspevao da u javnosti lažno prikaže kako Agrokor poslovno stoji odlično i kako Merkator, Idea i Roda rade bez problema. Međutim, sada su pukotine u njegovim finansijama počele da izbijaju na površinu i on više nema način da ih sakrije.

Prvi dokaz ozbiljnih potresa u njegovoj imperiji pojavio se početkom ove godine kada mu je konzorcijum četiri najjače svetske banke – BNP Pariba, Kredi Svis, Goldman Saks i Džej-Pi Morgan nije odobrio dogovor o refinansiranju duga od 500 miliona evra niti je pristao da mu odobri dodatni rok otplate tog kredita.

Mesec dana ranije, kreditna agencija Mudiz smanjila je u svojoj oceni kreditni rejting Agrokora i znatno povećala šanse za njegov bankrot. Nema sumnje da će teško sada iko od finansijera, bankara ili kreditora priskočiti u pomoć posrnulom hrvatskom tajkunu. Svako zaduživanje od sada će mu biti neuporedivo skuplje, ako uopšte iko bude hteo da rizikuje pozajmljujući mu novac.

Finansijskim ekspertima naročito je pažnju privuklo to što je Agrokor imao u 2015. godini ogromne finansijske rashode od čak 345 miliona evra. Rashodi su iznosili tri četvrtine od poslovne dobiti, što jasno ukazuje na to da Todorić grca otplaćujući dugove.

Dužina ciklusa plaćanja obaveza Agrokora je u proseku u 2016. godini bila 200 dana, zbog čega mnogi ekonomisti u Srbiji i Hrvatskoj upozoravaju da kompanija Todorića nema likvidnost u finansijskom smislu. U kojoj je meri pozajmljeni kapital Agrokora veći od profitne stope hrvatski tajkun krije, ali nema sumnje da mu imperija opasno srlja u zonu nelikvidnosti.

Stručnjaci tvrde da je kap koja je prelila čašu u Todorićevom kockanju sa kapitalom, a time i sudbinama radnika koje zapošljava, bila kupovina Merkatora za koji pre dve godine nije imao para.

Većinu deonica slovenačkog trgovinskog giganta verovatno je kupio od pozajmljenog novca, očekujući da će od profita brzo isplatiti dug. Očekivani profit na kraju ipak nije uspeo da ostvari, a dugovi su počeli da pristižu na naplatu.

Finansijska agencija Hrvatske je pre mesec dana objavila da je Agrokor bio najveći koncern u toj zemlji sa 6,9 milijardi evra ukupnog prihoda, ali da je profit cele grupe bio tek 160 miliona evra!

Iako je Agrokor ostvario šest puta veću dobit od Telekoma Srbija, profit mu je bio više nego mršav, jer je verovatno većina novca otišla samo na otplatu dugova.

Iako u Agrokoru tvrde da je kompanija likvidna, odbijanje novih pozajmica velikih banaka jasno pokazuje da se hrvatskom biznismenu u svetskim finansijskim krugovima više ne veruje. Sigurno je da ovih dana nervoza obuzima sve one kreditore koji su mu pozajmili milione i milione evra, a koje on očigledno ne može uredno i na vreme da vrati.

Agrokor je sa domaćim hrvatskim bankama postigao dogovor u novembru prošle godine o trogodišnjem produžetku roka otplate duga od 840 miliona evra. Međutim, taj dil je verovatno posledica pritiska Vlade Hrvatske na banke da mu odobre nova srestva, a sve usled straha da ne propadne najjači koncern koji bi na ulici ostavio više od 60.000 radnika.

Ako uskoro ne konsoliduje dugove, Todorić će biti prinuđen da prodaje jednu po jednu od 50 firmi koje posluju u okviru Agrokora. Ono čega je i sam svestan, a zbog čega i pokušava da prikrije finansijski debakl, je to da će te firme možda morati da proda u bescenje.

Najgori scenario za njega bio bi da mora proda ceo Agrokor odjednom.

Malo koji biznismen bi sada, posle odbijanja svetskih kreditora da mu odobre produženje roka otplate duga, pristao da mu za bilo koju od firmi isplati realnu cenu.

Zbog toga će Todorić pokušati da najpre izmoli dodatnu pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvoj i tako barem prividno konsoliduje finansije i onda kroz godinu ili dve pokuša da se po realnoj ceni odrekne mnogih svojih firmi.

U suprotnom sledi mu fijasko zbog kojeg bi i mnogi srspki radnici mogli da budu zavijeni u crno, a sve zbog neodgovornog ponašanja hrvatskog tajkuna.

(Srbijadanas)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …