Home / AKTUELNO / TOTALNI PREOKRET – PALA OPTUŽNICA – RATKO MLADIĆ NIJE KRIV: Haški tribunal odbacio zločin (VIDEO)

TOTALNI PREOKRET – PALA OPTUŽNICA – RATKO MLADIĆ NIJE KRIV: Haški tribunal odbacio zločin (VIDEO)

ratko- mladić
Iznenada zaključen dokazni postupak odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim sudom. Posle svedočenja ruskog pukovnika Demurenka, pre iskaza još dva svedoka odbrane – kraj!

Ovo se dogodili još pre nekoliko meseci, ali srpski mediji o tome ćute. Tek je usputno spomenuta ova bitna situacija koja bi mogla da promeni ceo tok suđenja generalu Ratku Mladiću.

Veće sudija Haškog tribunala iznenada je zaključilo dokazni postupak odbrane u procesu protiv generala Mladića.

Ovaj potez sudskog veća došao je upravo posle svedočenja ruskog pukovnika Andreja Demurenka, pripadnika snaga UN u Bosni, u vreme ratnih sukoba, koji je raskrinkao laži o Markalama.

Kako „Novosti“ saznaju, sudsko veće je trebalo da sasluša još dva svedoka odbrane, ali je od toga naprasno odustalo. Obrazloženje odluke tek će danas biti dostupno javnosti, ali sve upućuje da su se sudije Tribunala već „zamorile“ od istine o Markalama.

Pukovnik Andrej Demurenko, podsetimo, u svom svedočenju potpuno je opovrgao navode optužnice koja tereti generala Mladića da je Vojska Republike Srpske ispalila minobacačku granatu koja je, u avgustu 1995. godine, ispred sarajevske pijace Markale ubila i ranila desetine građana Sarajeva.

Ruski pukovnik Demurenko bio je u to vreme načelnik štaba Unprofora u sektoru Sarajeva i učestvovao je u istrazi o eksploziji.

Posvedočio je u Hagu da „Markale“ nisu bile pogođene minobacačkom granatom i sugerisao da je „ispred pijace mogla da bude postavljena i daljinski aktivirana mina ili granata koja bi imala isti učinak i ostavila isti krater na tlu, kao projektil ispaljen iz minobacača“. Istovremeno, ovaj svedok optužio je komandu i većinu pripadnika Unprofora u Sarajevu za „pristrasnost u korist muslimana“.

Kako je kazao, oni su verovali da su Srbi „agresori“ koji žele da unište Bosnu i Hercegovinu“. Kazao je, između ostalog, i to da „Vojska Republike Srpske nije želela da uništi Sarajevo, čak ni sve neprijateljske jedinice kojih je bilo po celom gradu“.

Nije teško pretpostaviti da bi u sličnom tonu iskaze dali i svedoci koji su, zasada, lišeni takve mogućnosti. Kažemo: zasada, jer će odbrana generala Mladića uložiti žalbu na odluku Sudskog veća da iznenada zaključi dokazni postupak.

Pogledajte video:


(a1info.net)

Check Also

Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i baš sada?

Posle današnjeg prihvatanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije od strane Srpske pravoslavne crkve, …