Home / AKTUELNO / PUTIN BRANI SRPSKE NACIONALNE INTERESE: Ne dam vojsku Kosova, Šiptari ne igrajte se s vatrom!

PUTIN BRANI SRPSKE NACIONALNE INTERESE: Ne dam vojsku Kosova, Šiptari ne igrajte se s vatrom!

putin
Rusija, na čelu sa predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom, nikada i nipošto neće dozvoliti albanskim ekstremistima da formiraju vojsku lažne države Kosovo!
Ovaj odlučan stav Kremlja saopštio je u subotu ruski ambasador u Tirani Aleksandar Karpušin, koji je poručio da bi stvaranje vojske na Kosovu bilo suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ambasador Karpušin je, kako saznajemo, iz Moskve dobio nalog da pošalje jasnu poruku Albancima da se ne igraju vatrom i ne pokušavaju da izazovu novi rat sa Srbijom!

U saopštenju ambasadora Karpušina, koje su preneli i prištinski mediji, kaže se:

„Izjave šefa Pentagona Džejmsa Matisa o formiranju vojske Kosova su neproduktivne i beskorisne. Rezolucija 1244 SB UN ne dozvoljava ni stvaranje postojećih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), a pogotovu ne nekakve nove vojske. Stav Ruske Federacije, države koju predstavljam, jeste da nikada neće podržati tu ideju…“

Karijerne diplomate sa kojima smo razgovarali kažu da je ova poruka ruskog ambasadora zapravo još jedna potvrda Moskve da će odlučno braniti nacionalne interese Srbije.

– Gospodin ambasador je to rekao umivenim, diplomatskim jezikom, a kad se prevede na običan jezik, poruka glasi: Nećemo nikada dozvoliti da Kosovo dobije vojsku i branićemo srpske interese bez obzira na sve.

Ova poruka je upućena pre svega albanskim političarima, ali i američkoj administraciji, koja mora da shvati da je prošlo vreme kada je Rusija samo posmatrala šta se dešava na Balkanu – kaže jedan od sagovornika.

Izvori bliski ruskom Ministarstvu spoljnih poslova potvrđuju da je ideja o stvaranju vojnih snaga ozbiljan test i za rusko-američke odnose.

– Predsednik Putin je jasno poručio svojim saradnicima i diplomatama da, dok je on u Kremlju, Albanci neće moći da formiraju svoju vojsku na Kosovu. Ako Amerikanci budu insistirali na tome, biće ozbiljnih problema na relaciji Moskva-Vašington…

Teško je zaista poverovati da bi Tramp zbog nekog tamo Kosova rizikovao sukob sa Rusijom – objašnjava naš izvor, koji podseća da šef Pentagona Džejms Matis nakon imenovanja na tu funkciju nikada nije rekao da Kosovo treba da dobije vojsku.

– General Matis to nikada zvanično nije rekao. Postoji samo informacija da je o tome pričao na „saslušanju“ u Kongresu pre izbora na funkciju, ali to zvanično nikada nije potvrđeno… – naglašava sagovornik.

I dok niko od zvaničnika nije juče komentarisao naša saznanja, analitičar Branko Radun kaže da Albanci sada namerno izazivaju nemire na Kosovu kako bi na sebe privukli pažnju SAD.

– Srbija treba da pozdravi poruke koje dolaze od Rusije, jer jedino odatle imamo ozbiljnu podršku. S druge strane, Albanci su imali značajnu podršku bivše američke administracije, a sad pokušavaju da lobiraju i kod nove administracije. Oni žele da naprave pritisak i stvore tenzije na severu Kosova, pa da onda kažu: „Da imamo vojsku, bilo bi drugačije.“ To je njihova strategija… – objašnjava Radun.

Rusi poštuju pravo

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović tvrdi da je stav Rusije sasvim ispravan jer predstavlja poštovanje međunarodnog prava.

– Zapadni centri moći nesumnjivo podržavaju formiranje vojske Kosova, čime se krši Rezolucija 1244. Rusija je, s druge strane, oduvek podržavala njenu doslednu primenu i bila na strani odbrane međunarodnog prava.

Ne zaboravimo da su tu rezoluciju donele Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD. Međutim, danas je samo Rusija i Kina poštuju, a ostali su je, kako se čini, zaboravili – objašnjava Jovanović.

Ovakav stav deli i bivši pukovnik Kontraobaveštajne službe Aleksandar Petrović, koji ističe važnost podrške koju dobijamo od Rusije.

– Mislim da će jako važan biti prvi susret Putina i Trampa. Oni će tom prilikom odlučivati o situaciji na Balkanu.

U svakom slučaju, nova administracija SAD neće biti tako popustljiva prema Prištini kao prethodna.

Ne znam da li će uspeti da formiraju tu takozvanu vojsku Kosova, ali tamo već postoje Kosovske bezbednosne snage, koje su takođe formirane u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 – zaključuje Petrović.

Krvavi NATO pakt podržava Šiptare!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da Severnoatlantska alijansa podržava „preobražaj Kosovskih bezbednosnih snaga“, aludirajući na stvaranje vojske lažne države Kosovo!

– Kosovske bezbednosne snage su profesionalna, sve više multietnička snaga.

Ostvareni napredak je primer uspešne izgradnje kapaciteta bezbednosnih institucija koju je sproveo NATO. Ali nužna su dodatna poboljšanja, pa ćemo nastaviti da pomažemo razvitak Kosovskih bezbednosnih snaga – poručio je Stoltenberg, nastavljajući da provocira Srbe i Srbiju.

Kupuju oružje od svoje braće Amera

Predsednik Skupštine lažne države Kosovo Kadri Veselji najavio je nedavno da će Priština odobriti budžet za kupovinu polovnog streljačkog naoružanja, tenkova i minobacača iz SAD.

– Vojska Kosova je realnost koja će uslediti vrlo brzo, ali je od odluke parlamenta da transformiše KBS u vojsku Kosova važnije da se donese odluka o investiranju u oružane snage – rekao je Veselji.

(Informer)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …