Home / AKTUELNO / KUSTURICA o Trampu i Srbiji, Trećem svetskom ratu…

KUSTURICA o Trampu i Srbiji, Trećem svetskom ratu…

kusturica
Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica u intervjuu kaže da je pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD spasila i Srbiju i ceo svet od novog velikog rata!

Kusturica je uveren da je sada sasvim moguće da Rusija i Amerika sklope savez i počnu da sarađuju.

– Ono što je najveća dobit od Trampove pobede jeste svakako istina da neće biti velikog rata, barem ne u bliskoj budućnost. Savez Rusije i Amerike na Bliskom istoku je skoro neminovan!

Šta Srbija konkretno može da očekuje od Trampove pobede?

– To je dobar znak da su promene neminovne čak i kad su u pitanju veliki sistemi. Te promene diktira ekonomski i geopolitički slom koji se desio! Veliki je plus i to što su mejnstrim mediji ovog puta izgubili bitku. Nije, dakle, pobedio CNN kandidat! Za Srbiju je to jako dobro, jer republikanci vode politiku koja je manje ekspanzionistička. Mislim da je baza Trampove ideje jačanje sindikalističke snage u Americi, manje intervencija i ideja da je bolje da fabrike rade u Masačusetsu nego u Aziji. Ali, nemojmo imati iluzija, politika je kao i fudbal i film. Samo sedamdeset odsto događaja i želja može da se kontroliše!

Da li je tačno da ste prijatelj sa Majklom Flinom, koji će najverovatnije postati Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost? Koliko će njegovo imenovanje značiti za Srbiju i Srbe?

– Majkla Flina sam upoznao. Ako bih hteo da se hvalim, kako to danas redovno čine, rekao bih da smo prijatelji… Istina je da smo se upoznali i da smo zajedno proveli veče s Putinom i razgovarali o svemu. Njegovo postavljanje za Srbiju ne može da znači dramatičan obrt u odnosima dveju zemalja, ali je dobro da će se intervencionistička politika SAD sigurno menjati.

Gde smo tu mi i Vučićeva proevropska politika?

– Proevropska Vučićeva politika je metafora. Mislim da on želi da uređuje svoju Vladu i državu evropski, gradi puteve, infrastrukturu, pa je utoliko ta politika proevropska… Ali budućnost EU je nepoznata i onima koji je vode. Nema tog komesara koji zna da li će EU postojati u narednoj deceniji novog veka. Jako je dobro i to što ova Vlada Srbije ne uvodi sankcije Rusiji i što, kako je već potvrđeno, vodi vojno neutralnu politiku.

(Informer)

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …