Home / TEMA DANA / DOGOVOR SA NATO: Nebo nad Kosovom biće uskoro ponovo SRPSKO?!

DOGOVOR SA NATO: Nebo nad Kosovom biće uskoro ponovo SRPSKO?!

mig-29-avioni
Delegacija Vlade i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore sprema se za sastanak koji će se 14. decembra održati u sedištu NATO u Briselu, a na kome će se razgovarati i o kontroli donjeg sloja vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom i mogućnosti da se ono vrati u naše ruke!

Nebo nad Kosovom od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše Kfor i za donji deo vazdušnog prostora (ispod 8.000 metara) nadležan je komandant misije NAT, a u praksi raj de posla obavlja prilazna koltrola letenja sa tornja u Prištini, jvaljaju „Novosti“.

Naši zahtevi su spremni i stav je sasvim jasan, Učinićemo sve da branimo naš prostor – rekao je tom listu Radojića Rovčanin, direkrtor SMASTA.

Da Beograd i čelnici NATO raznatraju ovu temu potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić, koji je juče posle sastanka sa gensekom Alijanse Jensom Stoltenbergom rekao da se razgovaralo o donjem sloju vazdušnog prostora na KiM, da će se eksperti obeju strana uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja.

Gornje slojeve vazdušnog prostora Kfor je 2014. deegirao mađarskom „Hungarkontrolu“ koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za „kontrolora“, na koji može da se javi i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.

(Novosti)

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …