Home / AKTUELNO / Lavrov održao lekciju Tilersonu: Vi Amerikanci ste bombardovali repetitor na Avali, civile u Srbiji, ambasadu Kine!

Lavrov održao lekciju Tilersonu: Vi Amerikanci ste bombardovali repetitor na Avali, civile u Srbiji, ambasadu Kine!

lavrov- tilerson

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je govoreći o raketnom napadu SAD na Siriju podsetio na prethodne vojne operacije Vašingtona širom sveta, uključujući i napad na suverenu SR Jugoslaviju, koji je izveden bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

– Kada je reč o Siriji, razgovarali smo o istorijskim činjenicama i Reks mi je rekao da je on nov čovek u američkoj administraciji, te da ne želi da se bavi prošlošću.

Međutim, svet je takav da, ukoliko ne učimo iz istorije, ništa nećemo postići ni u budućnosti – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom u Moskvi.

S tim u vezi, ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića „zbog koga je NATO započeo rat u centru Evrope i time najgrublje prekršio povelju UN i Helsinški finalni akt“, prenosi Sputnjik.

– Bombardovan je repetitor na Avali, što je vojni zločin po svim tumačenjima Ženevske konvencije, bombardovani su stambeni delovi gradova, gađana je i ambasada Kine, mostovi i vozovi. Tek nakon dva meseca, kada je već ponestalo municije i ciljeva, te zemlje su se obratile Savetu bezbednosti – istakao je Lavrov.

On je kao primer naveo i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koga su obesili nakon invazije Iraka, kao i ubistvo libijskog vođe Moamera Gadafija.

– Eksperimente zasnovane na svrgavanju diktatora već smo videli i jako dobro znamo kako se završavaju. Pozitivnih primera ne mogu da se setim.

Zbog toga, kada je reč o Siriji, Rusija ne igra na kartu pojedinca, kao što je Asad, već se zalaže za dogovor svih zaraćenih strana.

Dijalog mora biti inkluzivan, a o sudbini zemlje treba da rešavaju isključivo Sirijci – zaključio je Lavrov.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …