Home / U FOKUSU / Beogradski „Protest protiv diktature” dao Vladi rok za ispunjenje zahteva – 17. april

Beogradski „Protest protiv diktature” dao Vladi rok za ispunjenje zahteva – 17. april

protesti- srbija- studenti

Protestna povorka građana nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima zaustavila se u svojoj desetoj šetnji glavnim ulicama Beograda kod zgrade Politike, a prisutni skandiraju „Vučiću, lopove, pokrao si izbore”.

Kolona je večeras, nešto posle 18.30, od Doma Narodne Skupštine u Beogradu ka Terazijama.

Studenti na čelu kolone nose veliki transparent na kome piše „Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”, što su ujedno i njihovi zahtevi, kao i transparente „Narod gladuje, elita se raduje” i „Dole diktatura”, dok se u koloni mogu videti transparenti „Vučiću robija”, „Brže, bolje, jače me nerviraš”, „Niko ne sme biti gladan i bez doma”, „Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava”, „Protiv terora vlasti”, „NATO out of Serbia now”, „Obrazovanje za sve”, „Nismo huligani, mi smo vaša deca”.

Tu su i transparenti „Dovodi milijardere Arape, a ja nemam ni za čarape”, „Država na vodi”, „Rekao vam Vučić da nas pustite uživo”, „Pink mi je uzeo majku”.

Okupljeni u koloni uzvikuju „Vučiću lopove”, „Nebojša, Nebojša, padni nam na grudi, Nebojša”, „Av, av, av” i zvižde pištaljkama, dok je na čelu kolone bubnjar.

Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom, nose državne zastave, nalepnice „Protiv nenormalnosti”, „Pu’ko je” i „Drugi krug”.

Ispred kolone ide automobil sa razglasom, sa kojeg se čuje rok i pank muzika.

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima.

Kolona je prvi put zastala kod redakcije lista Informer. Učesnici protesta uzvikivali su „Av, av, av“ i negodovali sa „Uaaa!”.

Saobraćaj u centru grada je obustavljen.

Na ulicama i dalje nema uniformisane policije, dok skup prate policajci u civilu.

Učesnici protesta „Protiv diktature”, nezadovoljni su izbornim rezultatima na predsedničkim izborima i protestuju od prošlog ponedeljka.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Protiv diktature”, studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti „Protiv diktature“ počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …