Home / AKTUELNO / Lazanski: Evo, šta će sve Srbija predstaviti na vojnoj paradi u Beogradu..

Lazanski: Evo, šta će sve Srbija predstaviti na vojnoj paradi u Beogradu..

Piše: Miroslav Lazanski

U Beogradu će se povodom Dana oslobođenja glavnog grada održati velika vojna parada na kojoj će Vojska Srbije predstaviti njene trenutne mogućnosti u okviru sve tri misije: očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, pomoć narodu u vanrednim situacijama i zadaci u okviru mirovnih operacija u svetu. Ispred svečane bine ispred skupštine promarširaće 20 ešalona kopnene vojske i pripadnika rečne flotile, dok će vazduhoplovni ešalon činiti lovci „mig-29” i „mig-21”, lovci-bombarderi „orao”, školsko-borbeni avioni G-4, helikopteri Mi-8, Mi-17 i „gazela”.

Od sredstava teške borbene tehnike nastupiće domaći tenkovi M-84, borbena vozila pešadije M-80, artiljerija domaće proizvodnje od 122 i 152 mm, novi minobacači od 120 mm, višecevni bacači raketa „plamen” i „oganj” od 128 mm i „orkan” od 262 mm. Prestaviće se i novi domaći kamioni FAP 1118.

Poslednji ešalon kopnene vojske imaće u svom sastavu potpuno nova sredstva ratne tehnike i modifikacije postojeće, kao što su modifikovani raketni PVO sistemi „kub” i „neva”. Uglavnom, videćemo ono najbolje što od vojne tehnike sada imamo.

Organizacioni odbor parade počeće s radom u sredu 1. oktobra i nema se baš mnogo vremena za uhodavanje svih ešalona. Vojnu paradu otvoriće pripadnici vojske koji će nositi ratne partizanske zastave svih jedinica NOB-a koje su oslobodile Beograd. Među njima biće i ratne zastave jedinica Crvene armije koje su učestvovale u bitkama za oslobođenje Beograda. Komandant vojne parade još nije određen, biće to svakako general, ali o tome će odlučiti Generalštab. Moguće je da to bude komandant Kopnene vojske general Aleksandar Živković.

(Politika)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …