Home / AKTUELNO / Lazar 3 je srpsko vojno čudo: Britanci oduševljeni gigantom od 26.000 kilograma (FOTO)

Lazar 3 je srpsko vojno čudo: Britanci oduševljeni gigantom od 26.000 kilograma (FOTO)

Foto: Wikipedia/Srđan Popović
Foto: Wikipedia/Srđan Popović

Ugledni britanski vojni portal “Džejns” predstavio je srpsko oklopno vozilo “Lazar 3″ ističući njegovu snažnu čeličnu šasiju, pogon na svih osam točkova kao i sofisticiranu modularnu balističku zaštitu.

Džejns (Jane’s) navodi da vozilo ima moćan motor, automatski menjač, kao i mnoge druge modifikacije u odnosu na prethodnu verziju. Novine su razvijene na bazi prethodnog iskustva korisnika.

Posadu obično čine tri osobe – komandir, vozač i nišandžija, a pored njih moguće je smestiti još devet vojnika. Međutim, broj ljudi u vozilu zavisi od sistema naoružanja.

Vozač i komandir se nalaze u prednjem delu vozila u koje ulaze kroz bočna vrata. I vozač i komandir imaju poklopac iznad svojih prostora, piše Janes.com.

Ukupna težina vozila je 26.000 kilograma, ali ako se uzmu u obzir buduće nadogradnje i opremanje težim naoružanjem, moguće je da težina bude i do 32.000 kilograma.

Foto: yugoimport.com
Foto: yugoimport.com

Na osnovnu verziju “Lazara 3″ moguće je ugraditi različite sisteme naoružanja.

“Lazar 3″ je nedavno predstavljen i na sajmu naoružanja u Abu Dabiju gde je izazvao pažnju posetilaca.

Tada su predstavnici srpske firme “Jugoimport SDPR” naveli da “Lazar 3″ nudi bolji odnos kvaliteta i cene od finske “Patrije”, koja se inače smatra najboljom u svojoj klasi.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …