Home / AKTUELNO / „LAZAR-3“ – POSLE 30 GODINA PROIZVEDENO PRVO SRPSKO MOĆNO OKLOPNO VOZILO (VIDEO)

„LAZAR-3“ – POSLE 30 GODINA PROIZVEDENO PRVO SRPSKO MOĆNO OKLOPNO VOZILO (VIDEO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i  načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su na poligonu „Nikinci” pripadnike Vojske Srbije na obuci u rukovanju novim oklopnim borbenim vozilom točkašem „lazar 3”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je istakao ministar Vulin, ovim se kruniše inicijativa predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, koju je pokrenuo još kao ministar odbrane, da se u našu vojsku uvede najsavremenije borbeno vozilo pešadije.

– „Lazar 3” je danas dobio i posadu Vojske Srbije, imamo obučene pripadnike vojske koji mogu da ga koriste i koji svoje znanje mogu da prenose i drugima. Zahvaljujući toj inicijativi, ove i naredne godine, Vojska Srbije će se intenzivno naoružavati i opremati najsavremenijim sredstvima. Danas sam ponosan i srećan jer je ovo naše borbeno vozilo. Ovo je prvi put posle više od 30 godina da smo mi svojom pameću, znanjem i novcem napravili ovakvo savremeno sredstvo – rekao je Vulin objasnivši da je 1980-ih godina tadašnja SFRJ pravila borbena vozila i da je, od tada do danas, ovo prvi put da Vojska Srbije dobija tako savremeno i moćno sredstvo iz sopstvene proizvodnje.

General Mojsilović je istakao da je reč o završnoj fazi osposobljavanja pripadnika Vojske Srbije u upotrebi novog borbenog vozila.

– Opremanje je jedan segment u procesu podizanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Najbitniji segment koji se odnosi na upotrebu pomenutog borbenog vozila priveden je kraju i mi smo, bez sumnje, dobili nukleus pripadnika Vojske Srbije koji će u početnoj fazi implementirati svoja znanja u delu koji se odnosi ne samo na upotrebu borbenog vozila, nego i na upotrebu jedinica u taktičkom i doktrinarnom načelu. Ja sam u potpunosti zadovoljan prikazanim i u potpunosti zadovoljan integracijom borbenog vozila i ljudstva, i svime onim što smo videli – naglasio je general Mojsilović izražavajući zahvalnost na potpunoj koordinaciji i implementaciji strategijskih odluka u delu koji se odnosi na opremanje najsavremenijim borbenim sredstvima Vojske Srbije.

Prema rečima pomoćnika direktora JP “Jugoimport-SDPR” Aleksandra Lijakovića, „lazar 3” je ovim prikazom ušao, posle obuke pripadnika Vojske Srbije, u naoružanje Vojske Srbije.

– Ovo nije samo model novog vozila, već je i po konceptu sasvim novo vozilo. Reč je o oklopnom borbenom vozilu, 8 puta 8 (pogon na svih osam točkova – prim. aut), urađenom po svim kriterijumima vodećih vozila zapadnog porekla, pre svega, koje obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim oprecijama, ali i klasičnim sukobima srednjeg intenziteta – objasnio je Lijaković.

Potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za planiranje i razvoj, koja je taktički nosilac za borbeno vozilo Lazar 3, istakao je da je zadovoljan i današnjom obukom i novim vozilom.

– Dobili smo vrlo složeno sredstvo, ali ne toliko da se na njemu ne možemo tako brzo obučiti. Borbeno vozilo „lazar 3” u rangu je ostalih borbenih vozila koje koriste zemlje u regionu – naglasio je potpukovnik Jovanović dodajući da je upravo takvo sofisticirano vozilo potrebno našoj Vojsci.

Među onima koji su bili na poligonu „Nikinci” je i desetar Predrag Novković iz 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske, koji je istakao da je više od mesec dana na tom poligonu bio na obuci za ovo vozilo.

– Obuka je bila vrlo naporna, ali za nas nije predstavljala problem. Usavršili smo se za to vozilo i veoma smo zadovoljni i obukom i vozilom – istakao je desetar Novković.

Pripadnicima Vojske Srbije uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci na vozilu „lazar 3”.

Check Also

NOVI HAOS U BELORUSIJI: PROTESTI SE PONOVO RASPLAMSALI- SPREMA SE I ONO ČEGA SE LUKAŠENKO NAJVIŠE PLAŠIO

U nedelju je istekao rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije …