Home / AKTUELNO / LOŠE VESTI ZA VOZAČE: OKO MILION VOZILA U SRBIJI UBUDUĆE NEĆE MOĆI DA PROĐE TEHNIČKI PREGLED

LOŠE VESTI ZA VOZAČE: OKO MILION VOZILA U SRBIJI UBUDUĆE NEĆE MOĆI DA PROĐE TEHNIČKI PREGLED

Oko milion vozila u Srbiji sa motorom evro 3 neće moći da prođe tehnički pregled i da bude registrovano kad 5. jula prestane tolerancija na nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Pooštreni pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu 2018. godine, ali tada je data mogućnost linijama tehničkog pregleda i vlasnicima spornih vozila da se do polovine 2021. godine prilagode jednoj od najstrožih mera – kontroli emisije izduvnih gasova.

Još nije razjašnjeno kako će se tretirati stariji automobili sa benzinskim motorima koji imaju ugrađen plin.

Stručnjaci kažu da kad budu stroži uslovi po pitanju merenja izduvnih gasova da većina motora evro 3 neće proći, ali ni pojedini motori višeg standarda u zavisnosti od njihovog stanja.

Problem tehničkog pregleda rešavaće se verovatno vraćanjem katalizatora ili čišćenjem motora, ali ta opcija skupa je neretko skuplja od vozila tako da se to većini građana najverovatnije neće isplatiti.

Postoji i bojazan da od jula određen broj linija tehničkih pregleda prestane sa radom. Mnogim linijama tehničkog pregleda nije problem nabavka nove opreme koliko dimenzije tehničkog pregleda. Prostorno ne mogu da zadovolje sve kriterijume i zato će se ugasiti.

Prosečna starost putničkih automobila je veća od 18 godina, a stari su teretnjaci i autobusi. Prosek starosti traktora je veći od 30 godina, a i njih će limitirati emisija izduvnih gasova od 2021. godine.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …