Home / AKTUELNO / MAĐARSKI NACISTI SE ŠIRE PO VOJVODINI: Ozloglašena ultradesničarska mađarska stranka „Jobik“ otvorila kancelariju u Senti!

MAĐARSKI NACISTI SE ŠIRE PO VOJVODINI: Ozloglašena ultradesničarska mađarska stranka „Jobik“ otvorila kancelariju u Senti!

Ozloglašena ultradesničarska mađarska stranka Jobik svoje delovanje pokušava da proširi i na teritoriju Vojvodine.

 

jobik

Ištvan Savai, potpredsednik i poslanik te stranke u mađarskom parlamentu, koji Vojvodinu naziva „južnim krajevima“ i „otcepljenim teritorijama“, u subotu je otvorio prijemnu kancelariju u Senti. Političari u Srbiji otvaranje te kancelarije smatraju neprihvatljivim i pozivaju nadležne da odmah reaguju i to onemoguće, jer bi posledice mogle da budu dalekosežne.

Premijer Vojvodine i lider demokrata Bojan Pajtić ističe da je „potpuno neprihvatljivo otvaranje kancelarije poslanika ekstremističke i šovinističke organizacije“.

– Radi se o paramilitarnoj organizaciji koja nije registrovana u ovoj zemlji. Policija, tužilaštvo i država treba beskompromisno da reaguju. Delovanje te i takve organizacije ne može i ne sme biti dozvoljeno u ovoj zemlji. Posledica njihovog pojavljivanja može biti samo mržnja i strah. Imamo dovoljno ekstremista u Srbiji. Ne trebaju nam uvezeni – kaže Pajtić.

Igor Mirović iz SNS-a naglašava da je ekstremizam koji šire predstavnici Jobika neprihvatljiv u višenacionalnoj Vojvodini.

– Njihovom poslaniku ne može biti omogućen rad kojim bi širio svoje šovinističke predloge i ideje – navodi Mirović i dodaje da na takvu provokaciju Srbija mora odgovoriti u skladu sa zakonom i dobrim običajima u međunarodnoj praksi.

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a Ištvan Pastor podseća da je ovo drugi pokušaj otvaranja kancelarije Jobika u Srbiji, te da je prethodni pokušaj bio u Subotici prošle godine.

– Naša stranka ima legitimnu podršku u Vojvodini. Zastupamo interese i Mađara, kao i onih koji to nisu. Nema potrebe da bilo ko sa strane tutoriše i da pravi razdor i nestabilnost u Vojvodini – navodi Pastor.

Ištvan Savai, potpredsednik mađarske desničarske stranke Jobik i poslanik u parlamentu Mađarske, otvorio je u subotu prijemnu kancelariju u Senti. Savai je izjavio da mu je cilj da „olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u ‚južnim krajevima“. Tvrdi je da nije reč o partijskoj kancelariji te stranke, već o poslaničkoj kancelariji za prijem, koja se „neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, niti izazivanjem tenzije ili mržnje, već će pomoći ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj“. On je dodao da kao poslanik treba da i „na otcepljenim teritorijama obezbedi mogućnost za Mađare da ga potraže, da ga informišu o stvarima i problemima koji ih u svakodnevnom životu tište“.

– Zadatak ove kancelarije je da održava kontakt, da nam pomaže u radu i da Mađari koji ovde žive znaju i osete da je Mađarska sa njima i da se Mađarskoj mogu obratiti bilo kada i povodom bilo koje teme – rekao je Savai.

(Alo)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …