Home / AKTUELNO / Novi zakon o rakijama: Ako je pijete, ovo morate da znate!

Novi zakon o rakijama: Ako je pijete, ovo morate da znate!

Poslanici republičkog parlamenta započeće sutra novu sednicu na kojoj će, kao prvu tačku, razmatrati Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima, čiji je cilj liberalizacija uslova za proizvodnju jakih alkoholnih pića.

rakija- alkohol

To će, kako očekuje Vlada Srbije, dovesti do smanjenja troškova proizvodnje i samim tim do povećanja broja registrovanih proizvođača.

– Liberalizacijom uslova za proizvodnju kod pravnih lica i preduzetnika i upisom u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što će se postići donošenjem ovog zakona, nelegalna proizvodnja i promet postaju manje atraktivni i onemogućava se dovođenje potrošača u zabludu u vezi porekla i kvaliteta proizvoda, posebno kad se radi o voćnim rakijama – navela je Vlada Srbije u obrazloženju tog akta.

Vlada očekuje i da će donošenje novog zakona imati pozitivan uticaj na razvoj primarne proizvodnje voća kao sirovine za proizvodnju rakija.

Predloženim zakonom se reguliše postupak registracije geografske oznake i njeno korišćenje, čime se štiti intelektualna svojina u toj oblasti i omogućava dodata vrednost jakim alkoholnim pićima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja proizvodnja rakije iznosi 44,8 miliona litara, sa tendencijom porasta po stopi od 2,9 odsto godišnje.

Vlada podseća da je do donošenja Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima 2009. godine bilo registrovano 2.048 proizvođača, a da je on dozvoljavao promet rakije u rinfuznom stanju samo između registrovanih proizvođača, čime je veliki broj fizičkih lica koji rakiju proizvode za sopstvene potrebe ostao van sistema legalnog prometa i bez mogućnosti da je legalno prodaju registrovanim proizvođačima u situacijama kada njihova proizvodnja premašuje sopstvene potrebe.

Predloženi zakon dozvoljava promet jakih alkoholnih pića između svih subjekata na tržištu kada je jako alkoholno piće i destilat predmet dalje dorade i prerade.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković predložila je da poslanici na novoj, čertvrtoj sednici jesenjeg zasedanja, razmatraju i potvrđivanje Protokola o upravljanju nanosom uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, kao i o odlukama o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i o izboru predsednika sudova, koje je podneo Visoki savet sudstva.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …