Home / AKTUELNO / MAĐARSKI PUTIN OBJAVIO RAT: Počinje krivično gonjenje nevladinih organizacija, Soroša i stranih tajnih službi..

MAĐARSKI PUTIN OBJAVIO RAT: Počinje krivično gonjenje nevladinih organizacija, Soroša i stranih tajnih službi..

Mađarski parlament usvojio je danas paket-zakon pod nazivom „Stop Sorošu“ kojim se omogućava krivično gonjenje nevladinih organizacija ako pomažu migrantima, prenela je agencija Frans pres.

Premijer Viktor Orban je posle pobede na parlamentarnim izborima obećao da će predložiti takav zakon koji je u parlamentu izglasan sa 160 glasova „za“ i 18 „protiv“.

Orban je ranije pokrenuo kampanju protiv DŽordža Soroša (87), američkog milijardera mađarskog porekla koga optužuje da preko nevladine organizacija koje finansira, podstiče masovno doseljavanje u Evropu.

Po novom zakonu je predviđena kazna do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u „Šengenskom prostoru“. Kazne nema ako je osoba dobila pomoć dok je bila izložena nekoj neposrednoj opasnosti.

Pre usvajanja zakona, doneta je i izmena Ustava po kojoj ne sme da se „ugrozi sastav mađarskog stanovništva“. Ta ustavna odredba ima za cilj da neustavnim proglasi kvote za prijem migranata koje i Mađarskoj nalaže Evropska unija.

Izmena Ustava takođe „zabranjuje beskućništvo“, a otvara mogućnost formiranja novih sudova za slučajeve koji se tiču javne uprave i kaže da država „mora da brani hrišćansku kulturu Mađarske“.

Za tu izmenu je glasao 159 poslanika, dok ih je pet bilo protiv, prenela je agencija AP.

(Fakti)

Check Also

“SANJAM DA UBIJEM SVE NA SVETU” UHAPŠEN OFICIR PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD NEVIĐENIH RAZMERA

Kristofer Pol Heson, 49-godišnji poručnik i pripadnik obalske straže, suočava se sa optužbom za navodno …