Home / AKTUELNO / MAKEDONIJA POSTAJE 30. ČLANICA NATO: POTPISAN PROTOKOL U BRISELU (VIDEO)

MAKEDONIJA POSTAJE 30. ČLANICA NATO: POTPISAN PROTOKOL U BRISELU (VIDEO)

Sve članice NATO potpisale su danas u sedištu Alijanse u Briselu Protokol koji otvara vrata za članstvo Makedonije u Alijansi, javlja AP. Tako bi Makedonija postala 30. članica NATO.

Srbija posle ovoga ostaje kao jedna od retkih evropskih država, koja nije u ovom vojnom savezu, dok će na Balkanu biti jedina u kojoj nema trupa pomenutog pakta

Ceremoniji su prisustvovali šef NATO Jens Stoltenberg i i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Pristupni protokol moraju da ratifikuju sve članice, a kako navodi AP, Grčka, koja je donedavno blokirala napore svog suseda da uđe u Alijansu, trebalo bi da ove nedelje bude prva koja će ratifikovati Protokol.

Nakon toga Skoplje će početi da koristi svoje novo ime, a članstvo u Alijansi moglo bi da usledi ili krajem ove ili početkom sledeće godine, navodi američka agencija.

– Potpisivanje protokola otvara proces ratifikacije i nadam se da ćemo uskoro moći da poželimo dobrodošlicu 30-toj članici NATO-a. U međuvremenu, zemlja će početi da prisustvuje sastancima kao gost – rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Zvanično Skoplje je prethodno sa Atinom rešilo dugogodišnji spor Prespanskim sporazumo, prema kojem će novo ime države biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum su, u međuvremenu, ratifikovali parlamenti obe zemlje.

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …