Home / AKTUELNO / Mapa pokazuje koliko daleko Kim može da pogodi ako zapuca danas: Rakete mogu da stignu i do Srbije!

Mapa pokazuje koliko daleko Kim može da pogodi ako zapuca danas: Rakete mogu da stignu i do Srbije!

Severna Koreja često obeležava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.
Foto-ilustracija: Telegraf
Foto-ilustracija: Telegraf
Agencija ocenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Severnoj Koreji razvija predsednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji u kojoj se naglašava pritisak na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog severnokorejskog saveznika, umesto vojnih opcija ili pokušaja svgavanja vlade Severne Koreje.

Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Severne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Si je tokom telefonskog razgovora sa Trampom rekao da bi sve strane trebalo da izbegnu bilo kakve poteze koji bi pogoršali tenzije, prenela je kineska državna televizija, javlja Rojters.

U međuvremenu, Južna Koreja je danas saopštila da je u pregovorima sa Vašingtonom u vezi zajedničkih vežbi sa udarnom grupom Mornarice SAD, u senci straha od nove nuklearne probe Severne Koreje. Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Mun Sang-gjun nije rekao ništa više, sem da su u pregovorima sa Mornaricom SAD.

U nedelju, dva japanska razarača pridružila su se udarnoj grupi zarad zajedničkih vežbi, prenosi Rojters. Severna Koreja je poručila da će nastaviti da testira svoje rakete, uprkost međunarodnoj osudi i rastućim vojnim tenzijama sa SAD, što je potvrdio za BBC visoki zvaničnik u Pjongjangu.

– Mi ćemo nastaviti da obavljamo raketne testove na nedeljnom, mesečnom i godišnjim nivou – rekao je za BBC potpredsednik ministarstva spoljnih poslova Han Song Riol.

Takođe naglašava spremnost da se krene u “totalni rat” ako SAD pokrene vojnu akciju.

Koliko daleko može da pogodi Kim Džong Un ako “zapuca”?

Premda Pjongjang još nije usavršio interkontinentalne balističke projektile, pa nema opasnosti da nuklearne bojeve glave dosegnu teritoriju SAD, rakete srednjeg dometa bez problema mogu da pogađaju ciljeve u Južnoj Koreji, pa i u priobalju Japana.

Raketa Nodong ima domet od 1.300 km i može da stigne do Kine i obala Japana, Taepodong 1 ima domet od 2.000 km i može da stigne do udaljenijih krajeva Kine i Japana, raketa Musudan ima domet od 4.000 km i može da stigne do različitih krajeva Azije, a Taepodong 2 ima domet od 8.000 km i navodno može da stigne do SAD, Kanade i Evrope.

Ono što je posebno interesantno jeste da se Beograd nalazi na samoj granici dometa te poslednje rakete. Razdaljina između Beograda i Pjongjanga se procenjuje na oko 8.074km, što postavlja Srbiju na nimalo “prijatnu” poziciju, ukoliko dođe do sukoba i novih pretnji, a usledi i poneka greška koja se već događala.

Američki potpredsednik Majk Pens je upozorio Severnu Koreju da ne testiraju SAD. Dodao je da je “era strateškog strpljenja” njegove zemlje sa Severnom Korejom zvanično gotova.

On je prošle nedelje boravio u Južnoj Koreji i Japanu. U Tokiju je rekao da je Severna Koreja najveća pretnja u regionu. Istakao je da su pored ekonomskog pritiska sve opcije na stolu.

I dok jedna strana pozivi na sukobe i preti ratom, ima i onih koji smatraju da bi to bilo pogubno ne samo po region već i po čitav svet. Kina je pozvala Severnu Koreju da prekine sa testovima i istakla da se mora pronaći mirno rešenje.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Lu Kang rekao je da je Korejsko poluostrvo veoma osetljivo i da treba “izbegavati provokativne akcije koje sipaju ulje na vatru”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da Moskva neće tolerisati “raketnu avanturu na Pjongjang” i da je upotreba sile SAD “veoma rizičan kurs”.

(Telegraf.rs/ Agencije/ BBC)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …