Home / AKTUELNO / MEDIJI OVO PREĆUTKUJU- ASAD OTKRIO: Bili smo blizu direktnog sukoba Rusije i SAD u Siriji!

MEDIJI OVO PREĆUTKUJU- ASAD OTKRIO: Bili smo blizu direktnog sukoba Rusije i SAD u Siriji!

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je danas da je u Siriji moglo da dođe do direktnog sukoba Rusije i SAD.  

– Bili smo blizu direktnog sukoba – rekao je Asad u intervjuu za portal Raša tudej.

Prema njegovim rečima, Moskva je odvratila Zapad od pokretanja razarajućih vazdušnih napada na Siriju prošlog meseca, a veruje da je Damask blizu pobede u sedmogodišnjem ratu, uprkos „neprestanom mešanju SAD“.

– Sa svakim napretkom sirijske vojske, i u političkom procesu, i u celoj situaciji, naši neprijatelji i protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD i njihove marionete u Evropi i našem regionu, pokušavaju da idu dalje – bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju ili ometanjem političkog procesa – rekao je Asad.

On je istakao da su SAD trebale da nauče lekciju iz Iraka i odustanu od Sirije i obećao da će obnoviti sirijske oblasti koje su držali ekstremisti koje podržava SAD.

Sirijska vlada započela je „otvaranje vrata za pregovore“ sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje kontrolišu severne i istočne oblasti Sirije u kojima su stacionirane snage SAD, prenosi Rojters.

– To je prva opcija. Ako ne, oslobodićemo te oblasti silom. Amerikanci bi trebalo da odu. Oni su došli u Irak bez pravne osnove i vidite šta se sa njima dogodilo. Morali su da nauče lekciju. Irak nije izuzetak, kao ni Sirija. Narod više neće prihvatiti strance u ovom regionu – rekao je Asad.

Asad je kazao i da Rusija igra ulogu u obuzdavanju uticaja Vašingtona i mešanja SAD u dešavanja u regionu još od 2015. godine.

(Tanjug)

Check Also

FRANCUSKI GENERALI OPTUŽILI MAKRONA ZA IZDAJU ZBOG POTPISANOG IMIGRACIJSKOG PAKTA

Grupa najviših francuskih generala optužili su Makrona da je izvršio “izdaju” jer je potpisao UN …