Home / AKTUELNO / NOVI POTEZ TEŠKO UZDRMAO ZAPAD: Kinezi ceo jedan KONTINENT TRANSFORMIŠU u novu SVETSKU FABRIKU! Evo šta se zapravo dešava…

NOVI POTEZ TEŠKO UZDRMAO ZAPAD: Kinezi ceo jedan KONTINENT TRANSFORMIŠU u novu SVETSKU FABRIKU! Evo šta se zapravo dešava…

Nakon deceniju dugog priliva novca iz Kina u Afriku, tokom koje su izgrađeni brojni putevi, pruge, luke, aerodromi i elektrane, „crni kontinent“ bi mogao da postane nova svetska fabrika.

Kineske investicije u Afriku stvorile su uslove da kontinent postane potencijalni globalni poligon za proizvodnju, navela je u svojoj knjizi Iren Juan Sun pod naslovom „Sledeća fabrika sveta“. Sun je učenica Harvarda i jedna od ključnih ljudi „Mekinzi end kompanija“ koji radi na kineskim ekonomskim ulaganjima u Africi.

U svojoj knjizi otkriva kako Peking primenjuje iste principe koje su Kini pomogli da postane fabrika za ceo svet tokom poslednjih decenija. Kina je postala glavni trgovinski partner afričkih zemalja 2009. godine, a još 2000. je razmena bila na samo 10 milijardi dolara godišnje, dok je 2014. iznosila 220 milijardi, piše portal „RSMD“.

Prošle godine Kina je u Africi izdala kredite od 100 milijardi dolara, u državama poput Egipta, Nigerije, Alžira, Južnoafričke republike, Etiopije, Konga, Zambije, Angole, Maroka, Nigera, Kameruna, Čada i drugih. Kineski investicioni fond je za 10 godina uložio oko 3,2 milijarde dolara u 91 projekat u 36 zemalja Afrike.

Prema podacima iz 2017. godine, afričke zemlje godišnje proizvedu 11.000 kamiona, 300.000 klima uređaja, 540.000 frižidera, 390.000 televizora i 1,6 miliona tona cementa, u programima koje finansira Kina.

Kina je poslednje decenije uložila novac u izgradnju preko 100 industrijskih zona, od kojih su mnoge već u pogonu. Peking stoji iza 5.756 kilometara pruga, 4.335 kilometara puteva, devet luka, 14 aerodroma, 34 elektrana, 10 većih i 1.000 manjih hidrocentrala. Kineski projekti igradnje pruga naročito se ističu kao oni koji bi mogli da okrenu igru u prilog Pekinga.

Iako zapadni zvaničnici upozoravaju afričke lidere da ne prihvataju olako kineske investicije, oni sa istoka navode da su one pravi poklon. Investicije Pekinga skoro su se približile američkim koje iznose oko 75 milijardi, u sektorima obrazovanja, kulture i zdravstva.

Kineski mediji često navode Afriku kao bliskog saradnika Kine s kojim deli budućnost.

– Saradnja je između dva brata. Bez obzira kakva je međunarodna situacija ili kako se razvija svetska ekonomija, nema slabljenja u kineskoj pomoći Africi – naveo je nedavno kineski državni list „Pipls dejli“.

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …