Home / AKTUELNO / METEOROLOZI UPOZORAVAJU NA POPLAVE- STIGAO ĐENOVSKI CIKLON: Evo u kojim delovima REKE PRETE DA SE IZLIJU! (VIDEO)

METEOROLOZI UPOZORAVAJU NA POPLAVE- STIGAO ĐENOVSKI CIKLON: Evo u kojim delovima REKE PRETE DA SE IZLIJU! (VIDEO)

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović istakao je da se danas i sutra očekuju dalje padavine.
oluja 2
– Najavljene količine padavina bile bi između 20 i 50 milimetara, pre svega u centralnim, istočnim i južnim krajevima, dok bi na istoku lokalno mogle biti i nešto više od prognoziranih – rekao je Mihajlović Tanjugu.

– U ostalim delovima zemlje očekuje se da padne između 10 i 30 milimetara – dodao je Mihajlović.

Zbog očekivanih obilnijih padavina tokom noći, izazvanih Đenovskim ciklonom koji se približava Srbiji, moguć je porast vodostaja na više reka, navode iz RHMZ.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, zbog najavljenih velikih padavina, pozvala preduzeća i agencije iz svog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava.

Velika količina kiše na području Kruševca izazvala je izlivanje Ribarske reke, zbog čega su za sada ugrožene oranice, ali ne i domaćinstva, rečeno je danas Beti u gradskom Štabu za vanredne situacije.

Po podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, Ribarska reka se izlila i poplavila oko sedam hektara oranica, a opasnost od izlivanja preti i na manjim rekama i potocima, posebno na Trmčarskoj i Kobiljska reci.

U poslednja 24 sata na području Kruševca palo je više od 23 litra kiše po kvadratnom metru, te je porastao vodostaj svih vodotokova.

Kako obaveštava Meteoalarm.eu, najugroženija su podučja obeležena narandžastom bojom – Jugositočna Srbija, Istočna Srbija i Pomoravlje.

Hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZS) izdao je hidrološko upozorenje za tokove Kolubare sa pritokama, Jadar, gornji tok Južne Morave (Jablanica, Veternica, Vlasina, Toplica, Nišava i Pusta), gornji tok Zapadne Morave sa pritokama (Ibar, Skrapež, Đetinja, Moravica, Bjelica, Čemernica).

Takođe, u porastu će biti i Jasenica, Kubršnica, Crnica, Lepenica, Lugomir, Resava, Mlava, Pek i Timok.

Pogledajte video:

(Tanjug, Beta)

Check Also

SAD POČINJU ZAUZIMANJE SEVERNOG MORSKOG PUTA- MOGUĆ SUKOB SA RUSIJOM

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku kako bi kasnije …