Home / TEMA DANA / Eksperti: Četiri požara na Uskrs i spalivanje do temelja 4 pravoslavna hrama u istom danu su prevelika slučajnost, to se nikada nije desilo! (VIDEO)

Eksperti: Četiri požara na Uskrs i spalivanje do temelja 4 pravoslavna hrama u istom danu su prevelika slučajnost, to se nikada nije desilo! (VIDEO)

Dušan Bataković, istoričar i direktor Balkanološkog instituta SANU, kaže za „Blic online“ da je šokiran zbog načina na koji je američki tabloid „Njujork post“ preneo njegove izjave o požaru u srpskoj crkvi na Menhetnu i povezao ih sa slučajem Stepinac.
500
Bataković tvrdi da je pogrešno interpretiran, ali istovremeno ostavlja mogućnost da požari u tom i još tri pravoslavna hrama tokom Uskrsa nisu slučajnost.

On u razgovoru za naš portal kaže da treba sačekati istragu i odgovore koje će ona pružiti, kao i da je prerano bilo šta insinuirati.

Upitan na šta misli kada kaže da „sve to ne izgleda kao slučajnost“ i na koga zapravo sumnja, Bataković ponavlja da treba sačekati istragu, ali da se ne može isključiti nikakva eventualnost.- Toliko hramova u istom danu, to se nikada nije desilo, ali ne znam… da vidimo šte će istraga da pokaže – kaže on.

Bataković, inače istoričar i nekadašnji ambasador Srbije u Parizu, ne isključuje i to da se ovde možda radi i o terorizmu.

– Ne može se isključiti to da su ti požari podmetnuti i da se tu radi o terorizmu. Ne sumnjičim nikoga, ali prosto, ne mogu da isključim ni tu mogućnost – smatra Bataković.

500

„Njujork post“ pozivajući se na Batakovićeve izjave piše danas da požari u četiri pravoslavne svetinje na tri kontinenta tokom Uskrsa nisu slučajnost, kao i da imaju veze sa kanonizacijom Alojzija Stepinca.

– Pozvao me je novinar „Njujork posta“ i pitao da li ti požari imaju veze sa time što je papa Franjo, zbog protesta SPC, zaustavio kanonizaciju Stepinca i ko je uopšte bio Stepinac. Objasnio sam ko je on bio i šta je radio u Drugom svetskom ratu. To je bila izjava istoričara – kaže Bataković za „Blic online“.

Prema njegovim rečima, američki novinar ga je upitao i da li je to rezultat gneva hrvatske zajednice u dijaspori, na šta je Bataković, kako tvrdi, odgovorio da je to teško proceniti i da on ne zna šta radi ekstremna ustaška organizacija u dijaspori.

– Ali činjenica jeste da su odnosi Hrvata i Srba u dijaspori zategnuti, to nije ništa novo – rekao je direktor Balkanološkog insituta SANU za naš portal.

Pogledajte video:

 

(Blic)

Check Also

NICOVIĆ OTKRIVA: SITUACIJA JE OZBILJNA, VUČIĆ JE OBJAVIO RAT VEOMA MOĆNOJ MAFIJI!

Sudar države i organizovanog kriminala je neumitan, a da bi se država obračunala sa organizovanim …