Home / AKTUELNO / METEOROLOZI UPOZORAVAJU: STIŽE CIKLON INES koji donosi veliko snežno nevreme u region i Srbiju!

METEOROLOZI UPOZORAVAJU: STIŽE CIKLON INES koji donosi veliko snežno nevreme u region i Srbiju!

Meteorološke službe u regionu upozoravaju da će u dane vikenda snežno nevreme zahvatiti celo područje. Vozačima se preporučuje da na put ne kreću bez preke potrebe. U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snežno nevreme koje će u toku vikenda i poslednjih dana ove godine zahvatiti celo područje.

snezna oluja zima sneg4

Od ponedeljka do Nove godine očekuje nas najhladniji period u 2014. godini. Vozači se podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju se da na put ne kreću bez preke potrebe.

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka, preosi RTS.

Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa. Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša. U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica–Cetinje.

Između ciklona nad jugoistočnom Evropom i blokirajućeg anticiklona nad zapadnom i severnom Evropom, nad našim će se područjem uspostaviti vrlo hladno severoistočno i istočno visinsko strujanje koje će nam s područja Rusije donositi izrazito hladnu kontinentalnu vazdušnu masu!

S obzirom da nas je dosadašnji tok zime potpuno “razmazio” visokim temperaturama vazduha, ovako izrazit i ovako nagli pad temperature vazduha, koji nas očekuje sledećih dana, biće pravi šok za svaki organizam. Čak i za vreme kraćeg izlaganja niskim temperaturama vazduha, valja se toplo obući.

Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju smučari, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno u noći između subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega.

Ni u blizini mora neće biti toplije. Subota će početi pretežno sunčano. Sredinom dana na severnom Jadranu postepeno jače naoblačenje. Ujutro će duvati bura. Jugo će jako duvati na severnom Jadranu, popodne će se prošiti na Dalmaciju i brzo jačati. Kasno uveče na severnom i delu srednjeg Jadrana vetar u okretanju na jugozapad i zapad kada je moguća ciklon-plima, piše crometro.hr.

Nedelja će oblačnija biti u prvom delu, posebno u noći kada će mestimično pasti preko 40 litara kiše, a u višim planinama i preko 30 cm snega. Na severnom Jadranu sneg je u noći i ujutro moguć ponegde do mora. Prestanak padavina i delimično razvedravanje prvo će zahvatiti severni Jadran, postepeno će se danju širiti na Dalmaciju. Do kraja dana umerena do jaka, ponegde i olujna bura s orkanskim udarima proširiće se na celu obalu. Jutarnje temperature vazduha na severnom Jadranu od -6 ° C do 6 ° C na spoljnim ostrvima. Uveče svuda jače zahlađenje.

Od ponedeljka do vikenda na Jadranu će biti uglavnom suvo uz barem pretežno ili delimično sunčano vreme. Slab sneg padaće povremeno u podvelebitskom kanalu, ali će ga povremeno biti čak na otvorenom moru ili spoljnim ostrvima. Duvaće jaka bura, kao i oluja s orkanskim udarima. Iz dana u dan biće sve hladnije. Noćne temperature vazduha biće izrazito niske. Svuda će biti ispod 0 ° C, čak i na ostrvima. Uz obalu se očekuje da će se noćne i jutarnje temperature vazduha ponegde spuštati ispod -5 ° C, što je vrlo retko. Povremeno će biti hladnije i od -10 ° C.

Ekstremno hladno vreme očekujemo na Staru godinu i u novogodišnjoj noći. Očekuju se temperature vazduha niže od -10 ° C, a uz obalu i na ostrvima od -8 do 0 ° C. Duvaće jaka i olujna bura koja će sve navedene dane činiti hladnoću još izraženijom!

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka.

 (Telegraf.rs)

Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …