Home / TEMA DANA / “Fijat” zatvara fabriku u Kragujevcu, seli proizvodnju u Brazil?!

“Fijat” zatvara fabriku u Kragujevcu, seli proizvodnju u Brazil?!

500

Radnici koji su do sada sklapali “Fijatov” model “500” u Kragujevcu, to mogu da nastave da rade u Brazilu, gde će biti preseljena proizvodnja iz Kragujevca, ili da uzmu otpremninu. Fabrika u Kragujevcu zatvara se već 1. januara 2015, saznaje “Zokster blog” u sindikalnim izvorima. Tu vest iz razumljivih razloga nismo bili u stanju da proverimo i u upravi kompanije.

Radnici već sada rade po tri dana nedeljeno, i to samo u distribuciji, jer je proizvodnja već zaustavljena, zbog vrlo slabe prodaje.

Pljačkaškom privatizacijom, kojom je domaća industrija predata u ruke tajkunima, a ovi je pretvorili u nekretnine, Srbija je temeljno dezindustrijalizovana, a stopa nezaposlenosti, koja verovatno prelazi 30% ukoliko se uračuna i tzv. prikrivena nezaposlenost, ubedljivo je najviša u Evropi.

Čvrsta kontrola političara i tajkuna, koji po pravilu potiču iz struktura bliskih nelustriranim komunističkim tajnim službama, nad domaćom privredom i izvorima i tokovima novca, praćena endemskom korupcijom i potpunom pravnom nesigurnošću, korenito je onemogućila bilo kakvo istinsko preduzetništvo i svrstala Srbiju među najnepoželjnije investicione destinacije. Na rang listi Svetskog ekonomskog foruma, od 144 zemlje, ona je 138, iza i Irana i Iraka (ali ispred Lesota).

Istovremeno, zemlja je rekorder i po stopi bekstva kapitala, kao i obrazovane radne snage.

Ugovori koje korumpirani domaći političari sklapaju sa inostranim investitorima, po pravilu ne sadrže nkakve sigurnosne klauzule, i donose zemlji ogromne gubitke, ali cenzurisani mediji ne usuđuju se da postave pitanje odgovornosti.

Check Also

SKANDAL: IZBACILI IZ SLUŽBE EKSPERTA JER JE OBELODANIO DA JE VAZDUH U SRBIJI OTROVAN I KANCEROGEN (VIDEO)

Diplomirani meteorolog, Milenko Jovanović, posle 38 godina punog radnog staža i 17 godina staža u …