Home / TEMA DANA / “Fijat” zatvara fabriku u Kragujevcu, seli proizvodnju u Brazil?!

“Fijat” zatvara fabriku u Kragujevcu, seli proizvodnju u Brazil?!

500

Radnici koji su do sada sklapali “Fijatov” model “500” u Kragujevcu, to mogu da nastave da rade u Brazilu, gde će biti preseljena proizvodnja iz Kragujevca, ili da uzmu otpremninu. Fabrika u Kragujevcu zatvara se već 1. januara 2015, saznaje “Zokster blog” u sindikalnim izvorima. Tu vest iz razumljivih razloga nismo bili u stanju da proverimo i u upravi kompanije.

Radnici već sada rade po tri dana nedeljeno, i to samo u distribuciji, jer je proizvodnja već zaustavljena, zbog vrlo slabe prodaje.

Pljačkaškom privatizacijom, kojom je domaća industrija predata u ruke tajkunima, a ovi je pretvorili u nekretnine, Srbija je temeljno dezindustrijalizovana, a stopa nezaposlenosti, koja verovatno prelazi 30% ukoliko se uračuna i tzv. prikrivena nezaposlenost, ubedljivo je najviša u Evropi.

Čvrsta kontrola političara i tajkuna, koji po pravilu potiču iz struktura bliskih nelustriranim komunističkim tajnim službama, nad domaćom privredom i izvorima i tokovima novca, praćena endemskom korupcijom i potpunom pravnom nesigurnošću, korenito je onemogućila bilo kakvo istinsko preduzetništvo i svrstala Srbiju među najnepoželjnije investicione destinacije. Na rang listi Svetskog ekonomskog foruma, od 144 zemlje, ona je 138, iza i Irana i Iraka (ali ispred Lesota).

Istovremeno, zemlja je rekorder i po stopi bekstva kapitala, kao i obrazovane radne snage.

Ugovori koje korumpirani domaći političari sklapaju sa inostranim investitorima, po pravilu ne sadrže nkakve sigurnosne klauzule, i donose zemlji ogromne gubitke, ali cenzurisani mediji ne usuđuju se da postave pitanje odgovornosti.

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …