Home / AKTUELNO / Miloš Jakovljević izmislio pumpu koja ništa ne troši a navodnjava?!

Miloš Jakovljević izmislio pumpu koja ništa ne troši a navodnjava?!

Inženjer i inovator Miloš Jakovljević iz Beograda osmislio je ekološku pumpu za vodu.

pumpa-navodnjavanje-prskanje-voda-basta-usevi- njiva

Prema njegovim rečima, pumpa ne troši ništa, nema motor i ne koristi struju, a značajno može da poboljša navodnjavanje poljoprivrednih površina.

On je naveo da se u Srbiji navodnjava samo oko tri posto zemljišta, dok je to u svetu, u zemljama s uspešnim poljoprivredama čak 68 posto. Jakovljević smatra da problem leži u tome što je potrebno da se voda usmeri za navodnjavanje.

„Jedno od najboljih rešenja su pumpe na samoprotok vode, koje ne troše nikakvu energiju, nemaju motor i ne troše struju“, rekao je Jakovljević.

Kao osnov za stvaranje ekološke pumpe za vodu, poslužila mu je njegova pumpa koja već 25 godina postoji i radi u Sanskom Mostu i izbacuje vodu na 185 metara visinske razlike i 2,5 kilometra u dužinu.

Osmislio je više tipova ovih pumpi – od dvoklipnih koje rade uz pomoć vode izvora do velikih šestoklipnih koje koriste reku kao pogon.

„Sve ove pumpe, pa i najnovija ekološka pumpa za vodu, pogodne su za navodnjavanje plantaža voća, po sistemu kap po kap, ali i za sve ostale kulture“, rekao je Jakovljević.

Male, dvoklipne pumpe, odnosno vodene udarne pumpe, koriste energiju slobodnog pada vodotoka pomoću hidrauličnog udara. One koriste čistu kinetičku energiju pada vode da se voda podigne na nivo veći od izvora.

Prema njegovim rečima, ove pumpe su posebno pogodne za brdske krajeve, pre svega u istočnoj i zapadnoj Srbiji.

(BKTVNews, Tanjug)

Check Also

ISPOVEST ŽENE MIKE ALEKSIĆA: SVE SU TO DOBRO ORGANIZOVALI KROZ INSTITUCIJE SISTEMA, NE DAJUĆI MU PRILIKU DA KAŽE IJEDNU REČ

Mika je strašan borac i verujem da nije kriv. On je čovek koji se ne …