Home / AKTUELNO / Ministar Vujović: Srbija došla do tačke sa koje nema povratka..

Ministar Vujović: Srbija došla do tačke sa koje nema povratka..

dusan-vujovic

Ministar finansija Dušan Vujović razgovarao je s predstavnicima MMF o sprovođenju strukturnih reformi u Srbiji i ključnim parametrima sedme revizije aranžmana.

Sastanak je održan na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke.

Vujović je zahvalio delegaciji MMF na čestitkama za postignute rezultate i dodao da je Srbija u sprovođenju strukturnih reformi došla do tačke sa koje nema povratka, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je “fokus usmeren ka očuvanju postignutih rezultata, uz balansiranu političku neutralnost”.

“Srbija nema alternativu na putu ka EU osim da nastavi reforme koje je započela.

Namera nam je da stvorimo ekonomiju koja će biti konkurentna drugim ekonomijama Evrope uz pronalaženje najboljih načina da savladamo izazove tranzicionog perioda u kojem se Srbija nalazi”, rekao je Vujović i dodao da je saradnja Vlade Srbije i predstavnika misije MMF uspešna na svim poljima.

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf je kazao da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila vidljivim unapređenjem ekonomske slike veoma ohrabrujuće i naglasio da primetno jačanje investicija u privatnom sektoru to najbolje potvrđuje.

On je rekao da su primetno podizanje očekivanih stopa rasta u prošloj godini, ali i suficit u budžetu u prvom tromesečju ove godine, jasan pokazatelj da je Srbija dobro definisala program reformi i uspešno nastavlja da sprovodi započete strukturne reforme.

“Postalo je jasno da se mere koje su dogovorene programom uspešno sprovode i zbog toga će ova međunarodna finansijska institucija nastaviti da pruža savetodavnu i tehničku podršku Vladi Srbije“, istakao je Ruf i izrazio pozitivna očekivanja od predstojeće, sedme revizije aranžmana MMF-a sa Srbijom.

Vujović se na marginama skupa u Vašingtonu sastao i s predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koju je predvodio potpredsednik Dimitris Ciciragos.

Teme sastanka bile su unapređenje finansijske i savetodavne podrške koju Srbija dobija od IFC za posebno pojednostavljivanje uvozno-izvoznih procedura, rešavanje problema nenaplativih dugova, smanjenje troškova, privlačenje investicija i podizanje konkurentnosti u oblasti poljoprivrede.

Na sastanku je rečeno i da će IFC nastaviti da, kroz obuke i radionice, pomaže bankarima u pripremi novih usluga i unapređenju poslovanja.

Vujović je istakao da podrška koju Srbija dobija od IFC doprinosi rastu kredita za mala i srednja preduzeća, otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju kvaliteta upravljanja u privatnom sektoru, dodajući da će prioriteti u narednom periodu biti da se pronađu novi načini kako bi ta međunarodna korporacija što efikasnije podržala privatni sektor, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

(Beta)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …