Home / AKTUELNO / MINISTARSTVO ZABRANjUJE DA SE U ŠKOLE i VRTIĆE upisuju deca koja nisu vakcinisana

MINISTARSTVO ZABRANjUJE DA SE U ŠKOLE i VRTIĆE upisuju deca koja nisu vakcinisana

vakcina- deca

Ovih dana podigla se prašina jer sve manje roditelja vakciniše decu u Srbiji, a postavlja se logično pitanje: kako se nevakcinisana deca upisuju u škole i vrtiće i da li je to opasnost po ostalu decu?

Naime, kako su ranije prenosili mediji, u Srbiji su na snazi dva zakona, koja su u sukobu. Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu.

Nasuprot tome, imamo i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

„Iako je zakonom obavezno da dete ide u predškolsko i da pohađa redovnu školu, ne može ga niko upisati u kolektiv dok ne obavi vakcinaciju. Vakcinalni status deteta mora da se dovede u sve predviđene normalne okvire. Boravak u predškolskoj i školskoj sredini ne može biti bezbedan, ako je i jedno dete nevakcinisano“ – kazali su iz ovog ministarstva.

Ali…Srbija… Zakon je često samo slovo na papiru.

Izvor iz jedne beogradske osnovne škole nam kaže da ovo nije uslov da se dete upiše u prvi razred u praksi, i da su oni u zakonskoj obavezi da dete upišu i bez potvrde o vakcinaciji.

– Upisujemo decu i koja nisu vakcinisana. Zakoni su kontradiktorni vrlo. Mi imamo zakonsku obavezu da upišemo svu decu, mada većina jeste vakcinisana – kaže nam izvor iz jedne beogradske škole.

To saznanje potvrdio nam je i beogradski imunolog, koji je želeo da ostane anoniman.

Naime, lekar s kojim smo razgovarali kaže nam da se u Srbiji bez problema upisuju deca koja nisu vakcinisana, i to najčešće na sledeći način:

– Upisuju ih i uz potvrde da se vakcina iz nekog razloga odlaže privremeno, jer je dete bilo bolesno ili slično. Mi to nikako ne preporučujemo, ali takve potvrde se izdaju – kaže naš sagovornik.

On dodaje da dete koje nije vakcinisano je pre svega opasnost za sebe, pre nego za drugu decu.

Sa vrtićima slično

Kada su u pitanju deca koja polaze u vrtić, kako je za medije objasnio dr Jonev iz Doma zdravlja Čukarica, pedijatri su dužni da na svojevrsnom kartonu, koji se predaje predškolskoj ustanovi, upišu koje su sve vakcine primila deca.

– S obzirom da je najveća fama oko MMR vakcine, mnoga deca kreću u jaslice i pre nego što prime ovu vakcinu, pa je zbog toga nemoguće nekome zabraniti upis u predškolsku ustanovu – kazao je dr Jonev za Blic.

 

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …