Home / AKTUELNO / MIŠKOVIĆ U OFANZIVI: Otkrivamo kako tajkun traži veze da se spase i VRATI MOĆ

MIŠKOVIĆ U OFANZIVI: Otkrivamo kako tajkun traži veze da se spase i VRATI MOĆ

miroslav miskovic

 

Mišković uporno pokušava da iza kulisa poveća uticaj i spase se eventualnog zatvora. Sastanak s bivšim direktorom NIS-a znači da biznismen sada traži saveznike i u Rusiji.

Kako saznajemo, tajkun je poslednjih meseci intenzivirao kontakte sa brojnim uticajnim ljudima ne bi li povratio svoj uticaj što ekonomski, što politički. Urušavanje Miškovićevog uticaja počelo je hapšenjem 2012. i od tada, uprkos brojnim pokušajima, nije uspeo da nađe link ka vladajućim političkim garniturama, pa se okrenuo lobistima.

Odmah posle polaganja kaucije – rekordnih 12 miliona evra – biznismen se dao u akciju: već u februaru 2013. pojavile su se priče da je američkom lobističkom gigantu “Podesti” platio 200 miliona evra za poboljšanje imidža firme u inostranstvu, ali i za lobiranje kod tužilaca i sudija – kaže naš izvor dobro upućen u prilike.

Lobiranje se nije isplatilo i Mišković je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora za utaju poreza. I kada je ruski naftni magnat Kiril Kravčenko, Miškovićev prijatelj i bliski saradnik u poslovima „Delta agrara“, uplivao u konsultantske vode – pojavila se nova prilika za biznismena.

Kako saznajemo iz izvora bliskih vlasniku “Delte”, biznismen je zato odlučio da promeni pristup problemu.

“Podesta” nije ispunila očekivanja. Kravčenko jeste izgubio mesto generalnog direktora NIS, ali je osnovao konsultantsku kompaniju koja bi mogla biti odlično sredstvo za korišćenje svih kontakata koje je stekao tokom upravljanja naftnim gigatnom.

Kravčenko je samo jedan u nizu onih sa kojima Mišković pokušava da nađe zajednički interes – kaže naš sagovornik.

Kako bi pokrpio rupe u budžetu, Mišković je bio prinuđen da proda svoje novobeogradsko čedo – “Delta siti” za 200 miliona evra. Nedavno je preselio i centar svoje imperije u

zgradu “Geneksa”, u kojoj je renta za poslovne prostorije daleko niža.

Najvažnije od svega je to što i njegovi planirani poslovni poduhvati stoje. Tu se pre svega misli na izgradnju tržnog centra na beogradskoj Autokomandi.

Sudski proces protiv Miškovića ubrzano se privodi kraju u Apelacionom sudu. Ako veće ovog organa potvrdi presudu za utaju poreza – Mišković bi u poznim godinama mogao da ode na robiju. Uz to, krivična prijava za privatizaciju TP “Banovo Brdo” mu takođe visi nad glavom. Zato i tolika agilnost nekada najbogatijeg Srbina.

Mišković će isplivati iz problema u biznisu, ali mu je Kravčenko neophodan da se otrese tužilaštva, smatra ekonomski ekspert Ljubomir Madžar.

– Za to su mu potrebni politički kontakti koje on sada nema. Pitanje je koliko je Kravčenku ostalo uticaja, ali poznanstava mu sigurno ne fali. Za Miškovićev biznis ne brinem – njemu je preduzetništvo u DNK, isplivaće – objašnjava Madžar

(Mihailo Jovićević)

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …