Home / AKTUELNO / MMF traži još manje plate i penzije, nego što to Vlada planira

MMF traži još manje plate i penzije, nego što to Vlada planira

MMF traži od Vlade da za 10 odsto smanji fond za plate u javnom sektoru i penzije.

S

Njih ne zanima za koliko će pojedinačno biti smanjene plate, odnosno penzije, već umanjenje mase, kako je premijeru Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima predočio predstavnik MMF u Srbiji Deheng King na sastanku početkom ove nedelje.

Predstavnik MMF za Srbiju juče nije želeo zvanično da komentariše naša saznanja.

Tri stuba ušteda

2014. Smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija za 10-15 odsto – 530-800 miliona evra

2015. Suzbijanje sive ekonomije – 170 miliona evra

2016-17. Uticaj usvojene penzione reforme, promena radnog zakonodavstva – 300-400 miliona evra; Efekti dovođenja u red javnih i državnih preduzeća – 400-500 miliona evra

– Zahtevi MMF su povezani jedan s drugim, ali se traže ozbiljne uštede. Prvi zadatak u pregovorima između MMF i Vlade biće stabilizacija i smanjenje javnog duga u naredne tri godine i od Srbije se traži način da se uštede ostvare. Problem je sistemski, jer Srbija već nekoliko godina troši čak 15-20 odsto više sredstava nego što prikuplja. Smanjenje mase zarada u javnom sektoru za 10 odsto moglo bi da smanji deficit za oko 540 miliona evra. Ukoliko bi se to primenilo od oktobra, deficit države za 2014. bi bio niži za oko 130 miliona evra – tvrdi izvor “Blica” blizak pregovorima Vlade i Fonda.

Na Vladi je da se odluči – da li će smanjiti, ali za veći procenat samo plate u javnom sektoru ili će teret podeliti između bolje plaćenih penzionera i zaposlenih.

Prema trenutnim procenama, do 2017. potrebno je smanjiti minus države na sumu manju od milijardu evra, odnosno oko tri odsto BDP.

MMF, ne insistira ni na jednoj konkretnoj meri, ali se ne vidi kako bi, u naredne tri godine, mogla da se izbegne kriza javnog duga ako država godišnje troši oko 11 odsto svega što proizvedemo na plate u javnom sektoru, a 14 odsto na penzije.

– Mali doprinos smanjenju budžetskog deficita i javnog duga mogu naredne godine doneti mere koje su planirane kako bi se sredilo stanje u funkcionisanju javnih preduzeća i smanjenju sive ekonomije. Ali, jedino sigurna i dovoljno velika ušteda je, nažalost, smanjenje masa zarada u javnom sektoru i penzija – kaže Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

Prof. Stojan Stamenković tvrdi da MMF interesuje samo kako ćemo mi doći do stabilizacije javnog duga.

– Nije neophodno smanjivati masu zarada i penzija, ali samo pod uslovom da je država spremna da se odrekne gubitaša poput Železare Smederevo. A za to teško da postoji saglasnost. Ono što može biti važna ušteda u narednom periodu je refinansiranje dela duga koji država ima. Pri sadašnjim uslovima doći ćemo u situaciju da za tri godine devizne rezerve padnu za dve milijarde evra – kaže Stamenković.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …