Home / TEMA DANA / Plan za obaranje Asada? SAD sklopile dogovor sa sirijskom opozicijom u borbi protiv ISIL-a

Plan za obaranje Asada? SAD sklopile dogovor sa sirijskom opozicijom u borbi protiv ISIL-a

Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija, koju podržava Zapad, izrazila je danas spremnost da se sa Sjedinjenim Američkim Državama bori protiv militantnih aktivista Islamske države, nakon što je predsednik SAD Barak Obama prvi put odobrio američke vazdušne napade u Siriji.

Navodeći da „odavno poziva na ovu akciju“ i da je više puta upozorila na grupu Islamska država, Nacionalna koalicija je ponovo pozvala svoje vojno krilo, Slobodnu sirijsku armiju, da prihvati podršku i formira „pouzdane i dobro opremljene snage“, prenosi Rojters.

„Pozivamo američki Kongres da što pre odobri politiku predsednika Obame i omogući obuku i opremanje Slobodne sirijske armije“, stoji u pisanom saopštenju predsednika Nacionalne koalicije Hadija al-Bahre.

Sirijsku opozicionu koaliciju, čije je sedište u Turskoj, podržavaju i priznaju zapadne sile i zemlje Persijskog zaliva koje su medju najglasnijim protivnicima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali ona nema dovoljnu podršku na terenu.
S druge strane, islamističke grupe medju kojima je i Front Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, dominiraju na poprištima, podseća Rojters.

Sirijska opoziciona koalicija ukazuje, takodje, da je „jednako važno“ shvatiti da je Asadova vlada „ključni uzrok nasilja, brutalnosti i nekažnjivosti u Siriji“ i pozvala na akciju i protiv nje jer, kako upozorava, samo borba protiv Islamske države nije dovoljna da bi se region očistio od ekstremista.

Obama odobrio vazdušne napade u Siriji

Obama je juče rekao Amerikancima da je, prvi put, odobrio američke vazdušne napade u Siriji, kao i dodatne napade u Iraku u svetlu intenzivirane borbe protiv Islamske države.

Obamina odluka da napadi otpočnu i u Siriji, u kojoj i dalje traje trogodišnji gradjanski rat, označava prekretnicu u stavu predsednika koji se pre godinu dana uzdržao od vazdušnih napada kojim bi Asada kaznio za to što je koristio hemijsko oružje protiv svog naroda.

Tokom 13-minutnog govora u Beloj kući, Obama je rekao da će goniti aktiviste Islamske države „gde god da se nalaze“ kako bi oslabio i konačno uništio tu grupu, koja je zauzela velike delove Iraka i Sirije.

„To znači da neću prezati da preduzmem akciju protiv Islamske države u Siriji, kao i u Iraku. To je suštinski princip mog predsedničkog mandata: ako pretite Americi, nećete naći mira“, poručio je on, dan uoči obeležavanja 13. godišnjice terorističkih napada u SAD.

Obama je zatražio od Kongresa da odobri izdvajanje 500 miliona dolara za obuku i naoružavanje „umerenih“ sirijskih pobunjenika, a obuka bi se izvodila u Saudijskoj Arabiji, navodi britanska agencija.

SAD su otpočele ograničene vazdušne napada protive Islamske države u Iraku ranije ovog leta, na zahtev bivšeg premijera te zemlje, ali je Obama rekao da neće produbljivati američke vojne akcije dok Irak ne formira novu vladu koja će omogućiti veće učešće svih sekti, što su irački lideri učinili u utorak, podseća AP.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …