Home / AKTUELNO / „Morate da se evakuišete, ili ćete umreti“! Alarmantno upozorenje za američka ostrva, uragan briše sve pred sobom! (VIDEO)

„Morate da se evakuišete, ili ćete umreti“! Alarmantno upozorenje za američka ostrva, uragan briše sve pred sobom! (VIDEO)

tornado- oluja- uragan

Nakon što je nakratko oslabio, uragan „Marija“ ponovo je ojačao u uragan pete kategorije, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Praćen je vetrom od 260 km/h i očekuje se da će večeras pogoditi Devičanska ostrva i Portoriko. Za ova područja gde se udari tek očekuju, počinju da stižu alarmantna upozorenja za lokalne stanovnike.

Uragan „Marija“ se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.

– Molim vas, recite svetu da je Dominika uništena – rekao je Skerit tom portalu.

On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vetar odneo krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao – ostali bez krova nad glavom, prenosi AFP.

Vlasti na teritorije Portorika čija teritorija je na mogućem udaru uragana koji preti u sredu, upozorile su svoje stanovnike koji žive u drvenim ili trošnim domovima, da potraže skloništa.

– Morate da se evakuišete ili ćete umreti. Ne znam kako da budem jasniji – rekao je Hektor Peskera, komesar za javnu bezbednost ostrva.

Uragan Marija je francuskom ostrvu Martinik u Karipskom moru protekle noći naneo neznatnu štetu, ali su sa drugim francuskim ostrvom na tom području, Gvadelupe, komunikacije trenutno u prekidu pa su razmere pričinjene štete za sada nepoznate, izjavio je danas visoki zvaničnik francuske Civilne zaštite.

– Na Martiniku su operacije izviđanja još u toku, ali već možemo da vidimo da šteta nije velika -rekao je novinarima u Parizu Žak Vitkovski, šef francuske Službe civilne zaštite, prenosi Rojters.

Vitkovski je naveo da je na Martiniku oko 25.000 domaćinstava ostalo bez struje, a dve opštine bez pijaće vode, javljaju francuski mediji.

Kako je istakao, uragan Marija trenutno duva brzinom od 70 kilometara na sat i premestio se južno od ostrva Gvadelupe.

– Trenutno je veoma teško komunicirati sa tim ostrvom. Zato trenutno nemamo informacije o tamošnjoj situaciji – rekao je on, dodavši da će za nekoliko sati biti sprovedena izviđanja na tom ostrvu i da će prvi precizniji podaci o šteti biti poznati krajem dana.

On je rekao i da su dve osobe lakše povređene na ostrvu Gvadelupe.

Da podsetimo, uragan nazvan „Marija“, druga snažna oluja koja je pogodila Karibe ovog meseca, pogodio je južne obale ostrva Gvadelupe, nastavljajući dalje putanjom ka severozapadu, u pravcu Američkih devičanskih ostrca i Portorika.

Pogledajte stravične prizore:Check Also

STIGLA NOVA VEST O AUSTRALIJAN OPENU KOJA ĆE PROMENITI SVE U NOVAKOVOJ KARIJERI!

Na pomolu je veliki preokret u odnosu Australijan opena i pandemije u susret gren slemu …