Home / AKTUELNO / MRAČNA VREMENA KUCAJU NA VRATA NEMAČKE I EU- TIHI UVOD U RATNO STANJE: Poraz Merkelove označava dolazak ekstremne desnice na vlast i povratak nacizma u Evropi!

MRAČNA VREMENA KUCAJU NA VRATA NEMAČKE I EU- TIHI UVOD U RATNO STANJE: Poraz Merkelove označava dolazak ekstremne desnice na vlast i povratak nacizma u Evropi!

nemacka-nacisti
Ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD), čija popularnost poslednjih meseci raste zahvaljujući njihovoj brutalnoj retorici koja počiva na islamofobiji i antiimigrantskoj politici, ostvarila je uspeh na lokalnim izborima širom Nemačke. U isto vrieme, CDU Angele Merkel beleži neke od najgorih rezultata u svojoj istoriji.

Na lokalnim izborima u Berlinu desničari su tako osvojili 14,2 posto glasova, i to samo tri dana nakon što je berlinski gradonačelnik Majkl Mueler upozorio kako bi povećane simpatije prema ovoj stranci mogle u ostatku sveta biti protumačene kao znak povratka ekstremne desnice i nacista u Nemačku, prenosi Independent.

Glasači su tako osigurali prva mesta za desničare u parlamentu Berlina, a to je ujedno i prvi put da ekstremna desnica ulazi u parlament još od ujedinjenja.

nemacka-nacisti1

Poređenja radi, CDU Angele Merkel osvojio je tek nešto više glasova, 17,6 posto, a to je jasan znak da se glasači ne slažu s politikom Angele Merkel. Barem se više ne slažu s obzirom da je do izbegličke krize Angela Merkel uživala veliku popularnost. Ujedno, ovo je i upozorenje za CDU pred parlamentarne izbore koji se održavaju u oktobru sledeće godine.

Stranka levog centra SPD, socijaldemokrate, osvojile su 21,6 posto glasova na izborima u Berlinu i time su relativni izborni pobednici. No, pravi je pobednik, to je svima jasno, ekstremno desna Alternativa za Nemačku.

-Ovo je tek početak u Berlinu – prokomentarisao je Džordž Pazderski, član ove desničarske partije.

Njegova rečenica ustvari je potpuno tačna jer je Alternativa za Nemačku praktično do nedavno bila marginalna desničarska stranka, a sada ima podršku značajnog broja urbanog stanovništva glavnog grada. Oni su u velikom usponu i stoga je za očekivati da bi dogodine na izborima ova ekstremna desnica mogla ostvariti još značajnije rezultate.

– Ostvarili smo odličan rezultat. Stigli smo do glavnog grada i na putu smo za Bundestag – rekla je Beatriks von Storč, jedna od čelnica stranke.

nemacka-nacisti2

Upravo stoga reči berlinskog gradonačelnika izrečene svega par dana pre izbora zvuče prilično zastrašujuće.

Govoreći o mogućem dobrom uspjehu Alternative za Nemačku, on je rekao da bi to bio znak povratka nacizma.

– To bi širom svijeta bilo protumačeno kao znak da se vraćaju ekstremna desnica i nacizam u Nemačku. Berlin nije neki stari grad, to je grad koji se transformirao iz središta Hitlerove Nemačke u svetionik slobode, tolerancije, različitosti i socijalne kohezije – rekao je Mueler.

A kad u takvom gradu ekstremno desna stranka uhvati više od 15 posto na izborima, u drugim sredinama može dobiti i puno više. Pogotovo s obzirom da se nastavlja veliki uzlet stranke.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Check Also

AGENTI BIA I MUP PALI ZBOG „JOVANJICE“ POMAGALI KOLUVIJI DA UZGAJA MARIHUANU, PA ZAVRŠILI IZA REŠETAKA

Petoro od ukupno sedam danas uhapšenih u nastavku istrage privrednog društva „Jovanjica“ bili su zaposleni …