Home / SPEKTAR / MISTERIJA ZVEZDE „KIC 8462852“- ASTRONOMI OTKRILI NOVE NEOBIČNOSTI U PONAŠANjU „PLANETE VANZEMALjACA“ U SAZVEŽĐU LABUDA IZA KOJE STOJI, KAKO VERUJU, SUPERNAPREDNA CIVILIZACIJA

MISTERIJA ZVEZDE „KIC 8462852“- ASTRONOMI OTKRILI NOVE NEOBIČNOSTI U PONAŠANjU „PLANETE VANZEMALjACA“ U SAZVEŽĐU LABUDA IZA KOJE STOJI, KAKO VERUJU, SUPERNAPREDNA CIVILIZACIJA

Sredinom oktobra 2015. godine astronomi sa univerziteta Jejl saopštili su da postoje neobične fluktuacije sjaja zvezde KIC 8462852 u sazvežđu Labuda, čija se snaga sijanja u poslednjih sedam godina dva puta smanjivala praktično za četvrtinu.
sazvezdje-galaksija
Ta „gašenja-paljenja“ po prvi put su ukazala na mogućnost da se u njenoj blizini nalazi takozvana Dajsonova sfera, konzument energije zvezde koju je stvorila supernapredna civilizacija vanzemaljaca.

Naučnici su prvobitno smatrali da je takvo „treperenje“ možda izazvano rojem kometa, koje povremeno sakriju njenu svetlost od posmatrača na Zemlji. Međutim, u januaru 2016. je američki astronom Bredli Šefer otkrio da je sjaj KIC 8462852 na neobjašnjiv način opao za 0,16 magnitude zvezde u poslednjih 100 godina, što je dovelo u sumnju tu teoriju.

Kasnije su naučnici koji rade s teleskopom „Kepler“ potvrdili da se sjaj te zvezde smanjuje.

Valerij Makarov iz Opservatorije Ratne mornarice SAD u Vašingtonu i Aleksej Goldin iz kompanije Teza Technology u Čikagu (SAD) pronašli su nove neobičnosti u „treperenju“ te zvezde. Oni su otkrili da se njen sjaj povremeno smanjuje za 1-7 odsto na svakih nepunih 24 sata i da je to delimično pomračenje vezano za prisustvo nekih objekata u njenoj orbiti koje zasad ne vidimo.

Naučnici su došli do tih zaključaka zahvaljujući novoj metodi analize podataka, koje je teleskop „Kepler“ prikupljao tokom prve faze svog rada, kada je pratio hiljade zvezda u sazvežđima Labuda i Lire, uključujući i KIC 8462852.

500jpg

Kao i drugi naučnici koji su pokušavali da otkriju tajnu potamnjenja KIC 8462852 na osnovu podataka „Keplera“, Goldin i Makarov su morali da se suoče s tim da se njegovi snimci obrađuju na takav način da se na osnovu njih ne mogu tražiti dugotrajne fluktuacije sjaja zvezde.

Iz tog razloga, naučnici su morali da osmisle nov način obrade „sirovih“ podataka, koji bi uključivao statističke metode koji se koriste ne u astronomiji, već u paleontologiji i biologiji za traženje sličnosti i srodnih karakteristika u anatomiji različitih živih bića.

Pored fluktuacija sjaja KIC 8462852, Makarov i Goldin takođe su pratili da li se vremenom menjao položaj zvezde u odnosu na druge kosmičke objekte.

Ta analiza je pokazala da se sjaj KIC 8462852 zaista smanjio dva puta tokom posmatranja, pri čemu se pokazalo da se snaga sijanja te „zvezde vanzemaljaca“ stalno menja za 1-7 odsto na svakih 20 sati, što su naučnici beležili tokom više od 15 meseci posmatranja.

Najinteresantnije je to da su te fluktuacije bile povezane s određenim promenama položaja zvezde na „Keplerovoj“ matrici, što može da ukazuje na nekoliko stvari.

Takve promene položaja centra sjaja KIC 8462852 mogu da budu vezane za prisustvo „roja kometa“, koji zaklanja zvezdu, kao i sa blizinom druge zvezde, čija se svetlost povremeno stapa sa zracima „zvezde vanzemaljaca“, ili čak može da se govori o postojanju „Dajsonove sfere“, koja zaklanja svetlost zvezde neposredno pored nje.

Druga hipoteza, kako ističu naučnici, teško da je tačna – ako bi u blizini KIC 8462852 bila još jedna zvezda, nju bi morao da otkrije „Kepler“ ili drugi teleskopi ukoliko je ona izazivala kolebanja koja su otkrili Goldin i Makarov.

Tako su preostale dve verzije – ili „zvezdu Tabi“ zaklanjaju neke komete ili planetoidi u orbiti, i to ne u orbiti te zvezde, već neke druge, bliže nama, ili je za to kriv neki objekat koji nije prirodnog porekla pored same KIC 8462852.

Goldin i Makarov su skloniji prvoj varijanti i ukazuju da bi takav roj kometa morao da ima prilično male dimenzije i masu.

U septembru je saopšteno da su planetolozi pronašli drugu zvezdu čiji se sjaj smanjuje na neobjašnjiv način, što takođe ukazuje na moguće postojanje takozvane „Dajsonove sfere“ i visokorazvijenih vanzemaljaca koji su je izgradili u njenoj blizini.

(Fakti)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …