Home / AKTUELNO / MUP NABAVIO GRDOSIJU OD 14 TONA Borbeno vozilo „miloš“ zaštićeno je od ATOMSKOG I HEMIJSKOG NAPADA (VIDEO)

MUP NABAVIO GRDOSIJU OD 14 TONA Borbeno vozilo „miloš“ zaštićeno je od ATOMSKOG I HEMIJSKOG NAPADA (VIDEO)

milos- vozilo

Ovo će biti prva upotreba ovog vozila od kada je predstavljeno sredinom marta i kada su prvi modeli počeli da izlaze iz Fabrike složenih borbenih sistema u Velikoj Plani. Sposobnosti ove grdosije testirali su u nedelju pripadnici Žandarmerije, SAJ-a i PTJ-a, a nakon drilova po teškim terenima došli su do zajedničkog zaključka – vozilo je fenomenalno!

Višenamensko oklopno borbeno vozilo „miloš“ pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija jedinica policije i oružanih snaga.

„Miloš“ se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i druge specijalne zadatke.

Jak motor, automatski menjač i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu maksimalnu brzinu kretanja preko 110 kilometara na sat. Oklopno telo od pancirnih čeličnih limova omogućava vrlo visok nivo balističke zaštite kao i vrlo visok nivo protivminske zaštite.

Vozilo je opremljeno daljinski upravljanom borbenom stanicom za dejstvo danju i noću sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, kao i raznim vrstama mitraljeza i bacača granata, sistemom protivoklopnih vođenih raketa, radarskim sistemima za osmatranje.

Vozilo je opremljeno s pet puškarnica, balistički zaštićenim osmatračkim prozorima, klimom, savremenom komunikacionom opremom, komandno-informacionim sistemom, kao i kamerama za noćno osmatranje i vožnju. Točkovi sa „ran-flet“ ulošcima omogućavaju kretanje i do 50 kilometara na sat u slučaju značajnog oštećenja.

Ministarstvo namerava da do kraja godine poruči još jedan broj ovih vozila.

– Želimo da poboljšamo opremljenost policajaca koji svakodnevno rizikuju svoje živote da bi građani Srbije bili bezbedni. Modernizacija opreme policijskih jedinica poput Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, ali i redovnih jedinica policije izuzetno je važna kako bi efikasno reagovale u slučaju terorističkih pretnji i drugih bezbednosnih izazova.

Njihova bolja opremljenost takođe će preventivno delovati na svako potencijalno ugrožavanje suvereniteta naše države.

Izuzev vozila „miloš“ u saradnji sa „Jugoimport SDPR-om“, MUP je modernizovao ili privodi kraju ovaj proces za više od 40 borbeno-oklopnih vozila – kaže za „Blic“ ministar policije Nebojša Stefanović i napominje da je kupljeno šest novih vozila tipa „lazar 3“.

Sva vozila biće u defileu na proslavi Dana MUP danas u Nišu.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …