Home / AKTUELNO / NA SAMO 500 KM OD BEOGRADA: Fali im na hiljade radnika, početna plata preko 2.000 evra, BESPLATNI smeštaj i hrana!

NA SAMO 500 KM OD BEOGRADA: Fali im na hiljade radnika, početna plata preko 2.000 evra, BESPLATNI smeštaj i hrana!

Lekarska komora je iznela podatke da je trenutno upražnjeno 300 radnih mesta za lekare. Pokazalo se takođe da mladi lekari ne žele da provedu svoj radni vek u bolnicama, već su u potrazi za kraćim i fleksibilnijim radnim vremenom.

Lekarska komora Austrije upozorava na manjak lekara u bolnicama i predviđa da će se situacija još više pogoršati ukoliko se nešto ne preduzme po ovom pitanju.

Harald Majer, načelnik organizacije koja okuplja zaposlene lekare, ukazao je na starosnu strukturu lekara zaposlenih u bolnicama ukazujući da će 25 procenata njih u narednih deset godina otići u penziju, što predstavlja „gubitak“ od 6400 medicinara.

Lekarska komora je iznela podatke da je trenutno upražnjeno 300 radnih mesta za lekare. Pokazalo se takođe da mladi lekari ne žele da provedu svoj radni vek u bolnicama, već su u potrazi za kraćim i fleksibilnijim radnim vremenom.

Velike razlike u zaradi

Razlike u zaradi su velike. Dok specijalisti u Srbiji imaju šansu da zarade do 900 evra mesečno, austrijske i nemačke bolnice vrbuju početnim platama od oko 2.200 evra mesečno! Pored toga, u mnogim slučajevima nude smeštaj i njima i njihovim porodicama.

Za mnoge mlađe lekare uslovi rada nisu dovoljno atraktivni, te nedostaju fleksibilniji modeli radnog vremena , jer je veoma teško da se uklopi karijera rada u bolnici i porodica i deca.

Odliv lekara, preobilna administracija

Podaci pokazuju da je od 2003. godine iz Austrije u inostranstvo otišlo ukupno 7000 lekara.

Statistički podaci pokazuju da se 1500 osoba godišnje upisuje na studije medicine, a samo 1300 završava studije, dok tek 900 lekara ostaje u Austriji.

Majer je zatražio smanjenje birokratije u okviru lekarskog posla, budući da lekari u bolnicama provode 40 procenata svog vremena u administriranju i pisanju dokumentacije.

On je takođe zbog pretrpanih ambulanti zatražio da se priliv pacijenata bolje reguliše, te da se prijem u ambulantama omogući samo osobama koje imaju uput i u hitnim slučajevima.

Uspostavljanje maksimalnog radnog vremena za lekare od 48 sati u nedelji pozdravili su članovi Lekarske komore i dodali da se radi o važnom koraku za rasterećenje medicinara.

Check Also

STRAVIČNA ISPOVEST SRBINA IZ BEJRUTA: NA LIBAN JE UPRAVO BAČENA ATOMSKA BOMBA- PO SNAZI JE ODMAH POSLE HIROŠIME I NAGASAKIJA

Stravična eksplozija koja je uzdrmala ceo Liban, a osetila se čak do Kipra, desila se …